ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη

Στην «καρδιά» της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, βρίσκεται η δέσμευσή μας να παράγουμε προϊόντα με όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στη ΜΕΓΑ έχουμε υιοθετήσει την ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και υποστηρίζουμε τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έτσι, δρομολογούμε στοχευμένες δράσεις βελτίωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος σε διαφορά στάδια της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής.

Βασικό κλειδί προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί ο διαρκής επανασχεδιασμός των προϊόντων/διεργασιών μας, με υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και παράλληλη προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης και της προϊοντικής διαφάνειας.

Βασισμένοι σε αυτήν τη λογική, αναπτύξαμε το στρατηγικό πλάνο Βιωσιμότητας 2050 της ΜΕΓΑ το οποίο έχουμε ονομάσει Act Green: Redesign – Reduce – Recycle.

Συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα Act Green στοχεύουμε στην προώθηση της  βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του ουσιαστικού επανασχεδιασμού των δραστηριοτήτων / προϊόντων μας (REDESIGN), υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, πετυχαίνοντας σημαντικά επίπεδα επαναχρησιμοποίησης  υλικών (RECYCLE) και εξοικονόμησης πόρων (REDUCE).

Η ΜΕΓΑ Α.Ε., η 100% ελληνική εταιρεία πίσω από την EveryDay, χαιρετίζοντας τις παγκόσμιες θεσμικές προσπάθειες και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των καίριων περιβαλλοντικών ανησυχιών, ανεβάζει για ακόμα μια φορά τον πήχη ψηλά, θέτοντας τους κάτωθι στόχους:

Χρήση βαμβακιού

Η ΜΕΓΑ Α.Ε. ως παραγωγός βαμβακιού, γνωρίζει βαθιά τα προτερήματα της 100% φυτικής ίνας, σε ό, τι αφορά το δέρμα αλλά και το περιβάλλον. Γι΄αυτό, εδώ και δεκαετίες, όπου είναι τεχνικά εφικτό, το χρησιμοποιεί, δημιουργώντας 1η στην Ευρώπη την καινοτομία All Cotton. Συγκεκριμένα, η ΜΕΓΑ Α.Ε. δεσμεύεται να συνεχίσει τον ανασχεδιασμό των προϊόντων της ώστε να αυξήσει στο μέγιστο δυνατό την χρήση βαμβακιού έως το 2050, με γνώμονα την προϊοντική ασφάλεια, τη συμβατότητα με το δέρμα και το περιβάλλον.

 

 

Απορροφητικός πυρήνας από ίνες φυτικής προέλευσης

Την τελευταία δεκαετία, η τάση στον σχεδιασμό του πυρήνα απορροφητικών επιθεμάτων ήταν: μείωση των φυτικών ινών χαρτόμαζας και αύξηση των συνθετικών πολυμερών. Η ΜΕΓΑ, πιστή στη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη, διατήρησε σημαντικό μέρος των φυτικών ινών της χαρτόμαζας, ενώ από το 2020, για την κατηγορία των καθημερινών επιθεμάτων γυναικείας υγιεινής (σερβιετάκια), προμηθεύεται χαρτόμαζα η οποία προέρχεται αποκλειστικά από αειφόρο δασοκομία FSC. Το FSC™ (Forest Stewardship Council™) είναι ένας διεθνής, ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1993, προκειμένου να υποστηρίξει την περιβαλλοντικά κατάλληλη, επωφελή και βιώσιμη διαχείριση των δασών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, η πιστοποίηση FSC™ εξασφαλίζει ότι τα πιστοποιημένα από τον οργανισμό προϊόντα προέρχονται από δάση με υπεύθυνη διαχείριση, ελεγχόμενες πηγές, ανακυκλωμένα υλικά ή συνδυασμό αυτών. Η ΜΕΓΑ Α.Ε. δεσμεύεται να χρησιμοποιεί αποκλειστικά (100%) FSC πιστοποιημένη χαρτόμαζα μέχρι το 2030.

 

 

Επανασχεδιασμός υφιστάμενων προϊόντων…

… έτσι ώστε να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό τους προφίλ σε όλο το φάσμα του κύκλου ζωής και παράλληλα, εισαγωγή νέας σειράς προϊόντων με χρήση, όπου είναι εφικτό, βιοαποδομήσιμων Α’ υλών (design for recycling & design for dematerialization).

 

 

Οργάνωση – υποστήριξη εκστρατειών του κοινού για θέματα επανασχεδιασμού / κυκλικής οικονομίας και προώθησης ορθών πρακτικών υπεύθυνης κατανάλωσης.

Η ΜΕΓΑ Α.Ε. δεσμεύεται για τον επανασχεδιασμό της επικοινωνιακής της στρατηγικής, με στόχο την  προώθηση της διαφάνειας προϊοντικής σύνθεσης και της υπεύθυνης κατανάλωσης με ανάδειξη των σημαντικών περιβαλλοντικών πτυχών των δραστηριοτήτων της και διαρκή προβολή των προσπαθειών βελτίωσης δεικτών βιωσιμότητας και σχετικών KPI’s σε όλο το φάσμα του κύκλου ζωής.

 

Η ΜΕΓΑ Α.Ε. δεσμεύεται για…

 • Μείωση των υλικών συσκευασίας κατά 10% σε όλα της τα προϊόντα έως το 2030.
 • Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (scope 1 & scope 2) κατά 50% μέχρι το 2030 και καθαρό μηδενισμό τους (netzero) το 2050 (έτος αναφοράς 2020).
 • Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και αντικατάσταση με 100% πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για τις παραγωγικές της δραστηριότητες, με παράλληλη αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και του ποσοστού αυτο-παραγωγής με ΑΠΕ στις εγκαταστάσεις της.

Η ΜΕΓΑ Α.Ε. δεσμεύεται για…

 • Χρήση 100% ανακυκλώσιμων συσκευασιών σε όλα της τα προϊόντα έως το 2023.
 • Διεύρυνση χρήσης χάρτινων συσκευασιών που προέρχονται από ≥95% ανακυκλωμένο χαρτί.
 • Αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων σακουλών συσκευασίας (πλήρως ελεγχόμενου κύκλου ανακύκλωσης):
  • σε ποσοστό 30% έως το 2030
  • σε ποσοστό 50% έως το 2050

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ΜΕΓΑ Α.Ε.:

 • Ήδη από το 2004 προωθεί προς ανακύκλωση τα πλαστικά αποκόμματα που προκύπτουν κατά την παραγωγική διαδικασία.
 • Από το 2020, με σεβασμό στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και σε συνεργασία με Ελληνικές επιχειρήσεις, κατάφερε να επαναχρησιμοποιήσει μέρος αυτών για παραγωγή δικών της υλικών συσκευασίας.
 • Δεσμεύεται για περεταίρω αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση μέχρι το 2030.

sustainability image

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ