ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S.

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S.

Τα οικοσυστήματα του πλανήτη γίνονται ολοένα και πιο εύθραυστα, ενώ καθημερινά αναδύονται νέες, πρωτοφανείς προκλήσεις.

• Κλιματική έκτακτη ανάγκη: Στην έκθεση του IPCC “Special Report Global Warming of 1.5 ºC: (2018)”, περιγράφονται αναλυτικά οι επιπτώσεις ανόδου 1.5oC της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ υποδεικνύεται ότι η ανθρωπότητα έχει μόνο 12 χρόνια για να μειώσει τις συνολικές καθαρές ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 κατά περίπου 45% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, φθάνοντας το «καθαρό μηδέν» περί το 2050.

• Κατασπατάληση των φυσικών πόρων: H παγκόσμια κατανάλωση υλικών όπως η βιομάζα, τα ορυκτά καύσιμα, τα μέταλλα και τα ανόργανα συστατικά αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 40 έτη, ενώ η ετήσια παραγωγή αποβλήτων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050. Επιπλέον η εξόρυξη και επεξεργασία των πόρων δημιουργεί το 50% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και περισσότερο από το 90% της απώλειας βιοποικιλότητας και της πίεσης από πλευράς υδατικών πόρων.

• Απώλεια βιοποικιλότητας: Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι διανύουμε ήδη την έκτη μαζική εξαφάνιση των κυρίαρχων μορφών ζωής στην ιστορία της γης. Οι προγενέστερες μαζικές εξαφανίσεις εξάλειψαν μεταξύ του 60% και του 95% όλων των ειδών. Τα οικοσυστήματα χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να επανέλθει η ζωή στα προηγούμενα επίπεδα ποικιλότητας.

• Ανεξέλεγκτη ρύπανση των θαλασσών: Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν μια παγκόσμια πρόκληση, με ιδιαίτερη αυξημένη παρουσία στην Μεσόγειο Θάλασσα. Αποδίδεται στη μη ορθή απόρριψη των προϊόντων αλιείας, αλλά και των καταναλωτικών προϊόντων, στη χαμηλή αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, ανακύκλωσης και συστημάτων διαλογής στην πηγή. Παράλληλα, η ανεξέλεγκτη αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, οι παράκτιες χωματερές, οι αστικές και βιομηχανικές απορρίψεις, ο τουρισμός, η ναυτιλία, αυξάνουν επιπλέον τον κίνδυνο για την άγρια ζωή και την υποβάθμιση των οικοσυστημικών υπηρεσιών. Τα πλαστικά ως υλικά χρησιμοποιούνται καθημερινά στη ζωή μας, όμως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπεύθυνα από τους πολίτες, να ανακυκλώνονται στο μέγιστο δυνατό και να μένουν μακριά από τις θάλασσές μας.

sustainability image

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ