ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ

Το κοριτσάκι γίνεται γυναίκα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Ατομική υγιεινή

Ατομική υγιεινή

Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή είναι επιρρεπής σε ερεθισμούς και μολύνσεις, καθώς αποτελεί ένα σημείο του σώματος όπου, λόγω της τριβής, αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ λόγω των κολπικών εκκρίσεων, υπάρχει ιδιαίτερη υγρασία, κυρίως τις ημέρες της περιόδου.

Ο σχολαστικός καθαρισμός με εξειδικευμένα προϊόντα, από φιλικά στο δέρμα υλικά ή συστατικά, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της άμυνας της περιγεννητικής περιοχής, στην προστασία από ερεθισμούς και στη διατήρηση της καλής γυναικολογικής μας υγείας.

Quotation mark

Είναι πολύ σημαντικό, στην καθημερινή μας περιποίηση, να μην ξεχνάμε κάποιους βασικούς κανόνες.

Quotation mark

1. Καθαρισμός: Ο σωστός καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής είναι το Α και το Ω για την υγιεινή της φροντίδα. Ο κόλπος έχει φυσιολογικά ελαφρά όξινο pH (3,5-4,5). Η διατάραξη της ισορροπίας του pH της περιοχής ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Γι΄αυτό, είναι καλό να χρησιμοποιούμε ειδικά προϊόντα, που σέβονται τη χλωρίδα της ευαίσθητης περιοχής και συμβάλλουν στον υγιεινό καθαρισμό της.

2. Απομάκρυνση της υγρασίας: Είναι πολύ σημαντικό, κάθε φορά που καθαρίζουμε την ευαίσθητη περιοχή, να σκουπιζόμαστε καλά, ώστε να απομακρύνεται η περιττή υγρασία. Διαφορετικά, σε συνδυασμό με την τριβή και την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού σε μολύνσεις και ερεθισμούς. Για τον ίδιο λόγο και το καλοκαίρι, όταν πηγαίνουμε στην παραλία, καλό είναι να αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό με κάποιο στεγνό και να μην το αφήνουμε να στεγνώνει επάνω μας.

3. Ένδυση: Τα συνθετικά υλικά, δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, με αποτέλεσμα την εφίδρωση και την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή που καλύπτουν. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα εσώρουχα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε βαμβακερά υλικά, τα οποία είναι πολύ πιο φιλικά στο δέρμα μας, ενώ επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, εξασφαλίζοντας προστασία χωρίς ερεθισμούς. Επίσης πολύ σημαντικό, σε ό,τι αφορά τα εσώρουχα είναι ο σχολαστικός καθαρισμός τους με άφθονο νερό, κάθε φορά που τα πλένουμε, ώστε να μην μένουν υπολείμματα από απορρυπαντικά και μαλακτικά. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγουμε τα πολύ σφιχτά και στενά ρούχα, ιδιαίτερα της ημέρες τις περιόδου, αφού όχι μόνο θα μας δημιουργήσουν ένα αίσθημα δυσφορίας, αλλά θα προκαλέσουν και εντονότερη εφίδρωση.

4. Σεξουαλική επαφή: Σημαντική επίσης στη διαφύλαξη της γυναικολογικής μας υγείας είναι και η υιοθέτηση μίας υπεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Στη διάρκειας μίας σεξουαλικής επαφής δεν πρέπει να ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, προκειμένου να προφυλαχθούμε από την μετάδοση λοιμώξεων (πχ σύφιλη, χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδες κλπ), ενώ καλό είναι να ακολουθεί πάντα καθαρισμός της περιοχής.

5. Περίοδος: Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι σημαντικό να τηρείς τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής πολύ σχολαστικά. Επίσης πρέπει να αλλάζεις τη σερβιέτα σου σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου κάθε 3-4 ώρες), ειδικά τις πρώτες μέρες που έχεις μεγαλύτερη ροή.

6. Τακτικός προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος: Για την ασφαλή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεσαι το γυναικολόγο σου όχι μόνο όταν έχεις κάποια ενόχληση, αλλά προληπτικά για έναν γενικό έλεγχο. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις ή και να προλάβεις τυχόν γυναικολογικά προβλήματα και καλό είναι να τον εντάξεις στο πρόγραμμά σου και να μην τον αμελείς επειδή η καθημερινότητά σου σε πιέζει ή νιώθεις άβολα.

7. Επιλογή του κατάλληλου προϊόντος: Είναι πολύ σημαντικό στην επιλογή των προϊόντων ατομικής υγιεινής να προτιμώνται εκείνα που έχουν ιδιότητες φιλικές προς το δέρμα μας και το φροντίζουν υγιεινά χωρίς να το ερεθίζουν. Για παράδειγμα, τα σερβιετάκια με κάλυμμα από 100% βαμβάκι είναι μία άριστη επιλογή, αφού πρόκειται για ό,τι πιο φιλικό και αγνό μπορεί να έρθει σε επαφή με το δέρμα σας. Επίσης, εάν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη, υπάρχουν οι σερβιέτες με Sensitive  κάλυμμα, που σας προσφέρουν άριστη αποτελεσματικότητα και μέγιστη φιλικότητα στο δέρμα.

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ