Οι εξετάσεις μου

Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την διατήρηση της καλής γυναικολογικής σου υγείας είναι ο τακτικός προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος.

Εφόσον μία γυναίκα έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική της δραστηριότητα, είναι απαραίτητο να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και να πραγματοποιεί κάποιες εξετάσεις ρουτίνας οι οποίες σε αυτήν την ηλικία περιλαμβάνουν:

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος θα σε προφυλάξει από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις και θα σε βοηθήσει να προλάβεις ή να εντοπίσεις εγκαίρως τυχόν αλλοιώσεις ή ασθένειες.

  1. Τεστ ΠΑΠ: Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απλή και καθόλου επίπονη ή χρονοβόρα εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος λαμβάνει δείγμα από τον τράχηλο της μήτρας προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν μεταβολές στα κύτταρα, πέραν των φυσιολογικών που προκαλούνται λόγω βιολογικής φθοράς ή ορμονικών αλλαγών.
  2. Γυναικολογικό υπερηχογράφημα: Πρόκειται για μία μη επεμβατική, εντελώς ανώδυνη, απεικονιστική μέθοδο κατά την οποία ο γυναικολόγος, μέσω ενός ειδικού προγράμματος, ελέγχει το μέγεθος, τη μορφολογία και τη σύσταση των εσωτερικών γεννητικών οργάνων (μήτρα & ωοθήκες).
  3. Εξέταση μαστών:  Η εξέταση μαστού είναι ένας πολύ απλός τρόπος να ελέγξεις το στήθος σου για πιθανές αλλαγές, όπως για παράδειγμα ασυνήθιστα εξογκώματα ή αυξομειώσεις. Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει και στο σπίτι από εσένα την ίδια (ιδανικά σε μηνιαία βάση, την 7η ή 14η μέρα του κύκλου μας), σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αντικαταστήσει την τακτική κλινική εξέταση από το γιατρό σου.

Ίσως κάτι τέτοιο να ακούγεται υπερβολικό ή ακόμα και να σε αγχώνει, να είσαι όμως βέβαιη ότι η τακτική επίσκεψη στον γυναικολόγο θα συμβάλει δραστικά στην διατήρηση της καλής σου υγείας. Άλλωστε, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

 

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Επιλέγοντας το κατάλληλο προϊόν
Κολπικές εκκρίσεις
Σερβιετάκια