“Η ανάγκη του Pap test

Βασίλειος Καρούντζoς, Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, Άρτεμις Τσίτσικα

H εφηβεία είναι η ηλικία κατά την οποία το σώμα σου αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς για να μετατραπεί σύντομα στο σώμα μιας ενήλικης γυναίκας. Η μήτρα σου και γενικότερα το αναπαραγωγικό σου σύστημα ολοκληρώνεται σιγά σιγά, ώστε εάν το θελήσεις στο μέλλον να μπορείς να γίνεις μητέρα, ενώ αρχίζουν να σε απασχολούν και διάφορα θέματα γυναικολογικού τύπου. Ένα τέτοιο θέμα γυναικολογικού τύπου, είναι και ο κίνδυνος για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον τρίτο πιο διαδεδομένο καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Περίπου 200.000 γυναίκες παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ 40 γυναίκες πεθαίνουν κάθε ημέρα στην Ευρώπη από τον καρκίνο αυτό. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, υπολογίζονται κάθε χρόνο 600 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις, πως το τεστ Παπ, σε συνδυασμό με τον προληπτικό εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV), έχει μειώσει σημαντικά τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ίσως να μην το γνωρίζεις, άλλα ο εφευρέτης και θεμελιωτής του γνωστού «Τεστ Παπανικολάου» και εν συντομία «Τεστ Παπ» είναι Έλληνας. Ο Γεώργιος Παπανικολάου, γεννημένος στην Κύμη, έζησε από το 1883 έως το 1963. Ο διάσημος αυτός ιατρός, βιολόγος, ερευνητής και πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία, μέσω της δημιουργίας ενός νέου επιστημονικού κλάδου, της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας», διέπρεψε στις Η.Π.Α. τόσο σε ερευνητικό, όσο και σε κλινικό επίπεδο και μολονότι του «στέρησαν» το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα και σήμερα τον θεμελιωτή της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Παρόλο που πολλά κορίτσια στην ηλικία σου αποφεύγουν την εξέταση επειδή ντρέπονται ή φοβούνται να μην πονέσουν, ή επειδή δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το Τεστ Παπ και ποια τα οφέλη του, η εξέταση είναι πολλή σημαντική και θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη σεξουαλική σου επαφή. Είναι μια σύντομη και φθηνή διαδικασία (που καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία). Πραγματοποιείται με την λήψη κατάλληλου υλικού, δηλαδή αφαιρείται μια στιβάδα κυττάρων από την περιοχή του κόλπου, μια άλλη στιβάδα από την εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και μία τελευταία στιβάδα κυττάρων από την εσωτερική επιφάνεια του τραχήλου, χρησιμοποιώντας ειδικό πολύ μικρό βουρτσάκι. Εάν δεν παρουσιάσει κάποια παθολογία ο τράχηλος της μήτρας σου, χρειάζεται να κάνεις την εξέταση μια φορά τον χρόνο, όχι κατά την φάση της περιόδου σου, ιδανικά στη μέση του κύκλου σου και θα πρέπει να απέχεις μετά 2-3 μέρες από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Είναι καλό να μην χάνεις πολύτιμο χρόνο, ούτε να αμελείς το ετήσιο Τεστ Παπ, καθώς με μια εύκολη, ανώδυνη και φθηνή εξέταση, σε συνδυασμό με τον προληπτικό εμβολιασμό κατά του ιού HPV, μπορείς σήμερα να προλάβεις έγκαιρα τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Βασίλειος Καρούντζος

Ειδικευόμενος Ιατρός Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Ευθύμιος Δεληγεώρογλου

Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Επιστημονικός Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Άρτεμις Τσίτσικα

Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής

Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ»  Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Ενημερώνομαι για τη γρίπη
Ηπατίτιδα Β
Ηπατίτιδα Α