Puberty icon

ΕΦΗΒΕΙΑ

Δεν ξεχνώ την πρόληψη υγείας

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Ενημερώνομαι για τη γρίπη

Ενημερώνομαι για τη γρίπη

Στην εφηβεία είναι σημαντικό να αποκτάς σιγά σιγά τις γνώσεις για να διαχειρίζεσαι την υγεία σου. Η γρίπη είναι μια ασθένεια με την οποία μπορεί να έρθεις αντιμέτωπη συχνά, κατά την διάρκεια της εφηβείας και χρειάζεται να έχεις βασικές γνώσεις για το πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις, αλλά ακόμα και να την αποφύγεις παίρνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Συνήθως η γρίπη εκδηλώνεται με καταρροή μύτης και ματιών, φτερνίσματα, ξερό βήχα, πονόλαιμο, βραχνάδα, πυρετό και κόπωση. Συνήθως, είναι πιο σοβαρή όταν ο πυρετός είναι υψηλός και συνοδεύεται από ρίγος και κεφαλαλγία (πονοκέφαλο), καθώς και πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν 4-10 ημέρες περίπου.

Μετάδοση

Η γρίπη μεταδίδεται με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται από τα άτομα που νοσούν κατά την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα. Επίσης, μεταδίδεται μέσω των χεριών μας, αλλά και με την επαφή με τα πάσχοντα άτομα. Όσο πιο κοντά βρίσκεσαι με ένα άτομο που έχει γρίπη τόσο πιο μεγάλο ποσοστό έχεις να κολλήσεις και εσύ την γρίπη. Όταν ένας συμμαθητής σου στην τάξη έχει γρίπη μπορεί να κολλήσει σχεδόν όλη την τάξη. Ο χρόνος επώασης, δηλαδή ο  χρόνος ανάμεσα στην διείσδυση του ιού στον οργανισμό σου μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων είναι 1-3 ημέρες. Ένα άτομο που νοσεί μπορεί να κολλήσει ένα άλλο άτομο στις 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του.

Πρόληψη

Για να αποφύγεις την μετάδοση του ιού της γρίπης χρειάζεται να τηρείς τους βασικούς κανόνες υγιεινής:

• καλό πλύσιμο των χεριών πριν από κάθε γεύμα,

• αποφυγή βήχα και φτερνίσματος χωρίς χαρτομάντηλο ή γενικότερα φραγμού μπροστά από το στόμα και την μύτη για να μην μεταφερθούν στον αέρα σταγονίδια,

• αποφυγή συναναστροφής με άτομα που νοσούν με γρίπη

• αντιγριπικό εμβόλιο. Συνήθως, συνιστάται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο, όπως ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή νεφροπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και στο υγειονομικό προσωπικό που έρχεται συστηματικά σε επαφή τους ασθενείς.

 Αντιμετώπιση

Ορισμένες φορές δεν χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί υποστηρικτική αγωγή με αντιβηχικά φάρμακα, αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά της μύτης ή παυσίπονα. Στα παιδιά και τους εφήβους αντενδείκνυται η χορήγηση ασπιρίνης ως αντιπυρετικού, παρά μόνο η παρακεταμόλη.

Για τη γρίπη υπάρχουν ειδικά αντί-ιικά φάρμακα (οσελταμιβίρη-tamiflu), τα οποία χορηγούνται κατόπιν ιατρικής σύστασης. Η χορήγηση τους ξεκινά 48 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και μειώνουν την διάρκεια των συμπτωμάτων 1-2 ημέρες, καθώς μειώνουν το φορτίο του ιού στις αναπνευστικές εκκρίσεις, επομένως και την μετάδοσή του.

Είναι σημαντικό ακόμα, να γίνεται καλή ενυδάτωση του σώματος με νερό και άλλα υγρά (σούπες, χαμομήλι και άλλα ροφήματα) και ελαφριά διατροφή. Η ανάπαυση επίσης, υποστηρίζει τον οργανισμό στην θεραπεία του.

Με τη συνεργασία:

Τριανταφυλλιά Σδόγγου

Παιδίατρος, Επιστ. Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Άρτεμις Τσίτσικα

Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ»  Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ