Στην εφηβεία μπορεί να μεταδοθούν κάποιες ασθένειες που είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία της εφήβου, όπως είναι και η Ηπατίτιδα Α. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να προστατευτείς από μια τέτοια ασθένεια.

Η ηπατίτιδα Α είναι μια σοβαρή νόσος. Το όργανο που προσβάλλει είναι το ήπαρ, δηλαδή το συκώτι. Η ασθένεια αυτή οφείλεται σε έναν ιό. Ο ιός της ηπατίτιδας Α (HΑV) υπάρχει στα κόπρανα των ανθρώπων που πάσχουν και συνήθως, μεταδίδεται πολυ εύκολα με: άμεση στενή επαφή με πάσχοντες (π.χ. χρήση τουαλέτας) ή μέσω της στοματικής οδού (τροφές, πόσιμο νερό που περιέχουν τον ιό).

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α;

  • Ήπια ασθένεια με συμπτώματα γρίπης
  • Ίκτερος (κίτρινο χρώμα δέρματος και ματιών)
  • Έντονος κοιλιακός πόνος και διάρροιες

Τι μπορεί να προκαλέσει η ηπατίτιδα Α;

Η ηπατίτιδα Α καταπονεί και δημιουργεί επιπλοκές στο συκώτι που είναι ένα βασικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Στους εφήβους, η νόσος μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και δεν θεραπεύεται εύκολα, ενώ η θεραπεία της είναι μακροχρόνια.

Τι  κάνουμε για να προστατευτούμε;

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η πρόληψη. Δεν υπάρχει καλύτερη πρόληψη για τόσο σοβαρές ασθένειες από τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α γίνεται σε 2 δόσεις και η 2η δόση πραγματοποιείται μετά από διάστημα 6 μηνών.

Ρώτησε τους γονείς σου εάν έχεις κάνει το εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α και εάν έχει ξεχαστεί, μίλησε με τον παιδίατρό σου για το πότε μπορείς να το κάνεις.

 

Με τη συνεργασία:

Τριανταφυλλιά Σδόγγου

Παιδίατρος, Επιστ. Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Άρτεμις Τσίτσικα 

Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ»  Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Ενημερώνομαι για τη γρίπη
Ηπατίτιδα Β
Εμβολιασμός και πρόληψη υγείας