ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ

Από μητέρα σε κόρη

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Περιμένοντας την πρώτη περίοδο

Περιμένοντας την πρώτη περίοδο

Η έναρξη της εφηβείας για ένα κορίτσι και η είσοδός του στον κόσμο των γυναικών, κορυφώνεται με την εμμηναρχή, την εμφάνιση δηλαδή της περιόδου. Αν προσπαθήσετε να θυμηθείτε και τη δική σας αντίδραση την πρώτη φορά που αδιαθετήσατε, θα καταλάβετε ότι μάλλον η κόρη σας δεν θα δει θετικά αυτήν την αλλαγή. Σε αυτή λοιπόν τη φάση ο ρόλος σας είναι καθοριστικός. Πώς όμως θα της μιλήσετε για ένα τέτοιο θέμα και κυρίως πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Συνήθως, η πρώτη περίοδος εμφανίζεται στην ηλικία 13-15 ετών (+/- 2 χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης του κάθε κοριτσιού). Καλό είναι λοιπόν να της έχετε μιλήσει αρκετά νωρίς και μάλιστα πριν της εμφανιστεί για πρώτα φορά, ώστε να είναι κι εκείνη προετοιμασμένη.

Μία συζήτηση για την περίοδο είναι ένα αρκετά άβολο θέμα, τόσο για εσάς όσο και για το κοριτσάκι σας. Γι΄αυτό ξεκινήστε να της μιλάτε εισάγοντας το θέμα σταδιακά: αρχικά θα της μιλήσετε για το σώμα της, μετά για τις αλλαγές που θα συμβούν σε αυτό μεγαλώνοντας, για την ατομική της υγιεινή και τελικά για την περίοδο.

Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε να της μιλάτε, τόσο πιο πολύ θα τη βοηθήσετε. Δεν πρόκειται φυσικά για μια συζήτηση που θα γίνει μια φορά, αλλά για πολλές συζητήσεις που θα επαναλαμβάνονται και θα εμπλουτίζονται κάθε φορά, καθώς η κόρη σας αναπτύσσεται και μεγαλώνει. Έτσι, θα της δώσετε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει την φύση της σταδιακά και να της δημιουργηθούν απορίες στις οποίες εσείς θα κληθείτε να απαντήσετε. Είναι σημαντικό, σε ό,τι και αν σας ρωτήσει, να απαντήσετε ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Μόνο έτσι θα νιώσει άνετα με το σώμα της και τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν σε αυτό, ενώ παράλληλα χτίζετε μαζί της μία σχέση εμπιστοσύνης.

Επίσης θα τη βοηθήσετε πάρα πολύ αν μοιραστείτε μαζί της κάποιες πρακτικές συμβουλές, αλλά και δικές σας εμπειρίες. Έτσι θα έρθει πιο κοντά σας και θα νιώσει πιο άνετα μαζί σας αφού είναι πλέον κι εκείνη γυναίκα, όπως εσείς. Τέλος, είναι σημαντικό να της επισημάνετε ότι, όσο και αν την φοβίζει, θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη, αφού η έναρξη της περιόδου είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, ενώ πρόκειται για ένα κορυφαίο γεγονός στη ζωή της, που σηματοδοτεί την είσοδό της στην ενηλικίωση και σχετίζεται άμεσα με την ικανότητα της τεκνοποίησης.

Κι επειδή ποτέ δεν ξέρετε πότε θα της έρθει η πρώτη περίοδος, καλό είναι να τη συμβουλέψετε να έχει πάντα μαζί της κάποια προϊόντα τα οποία θα της φανούν πολύ χρήσιμα σε περίπτωση που η πρώτη περίοδος τη βρει εκτός σπιτιού. Τόσο τα σερβιετάκια όσο και οι σερβιέτες  EveryDay διαθέτουν ατομικές συσκευασίες, ώστε να προστατεύουν υγιεινά το προϊόν. Έτσι μπορεί να τα έχει πάντα μαζί της!

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ