ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ

Εγκυμοσύνη

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Το σώμα μου

Το σώμα μου

Από την πρώτη κιόλας μέρα της εγκυμοσύνης το σώμα σας ξεκινά να αλλάζει. Πρόκειται για μία συνεχή διαδικασία προσαρμογής, η οποία διαρκεί 9 μήνες και σας προετοιμάζει για τα νέα δεδομένα της κύησης.

Quotation mark

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας και πού οφείλονται, ώστε να είστε προετοιμασμένες.

Quotation mark
 1. Αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σας παράγει αυξημένες ποσότητες προγεστερόνης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης, τα μικρά (τριχοειδή) αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος αυξάνονται σε αριθμό, με αποτέλεσμα να φτάνει περισσότερο αίμα στην επιφάνεια του δέρματος και εσείς να φαίνεστε πιο υγιής και πιο λαμπερή.
 2. Ευαίσθητο και πρησμένο στήθος. Αυτό συμβαίνει λόγω της απότομης αύξησης των ορμονών. Επίσης, οι φλέβες γίνονται πολύ πιο ευδιάκριτες, μικρά καφέ ή ροζ εξογκώματα αναπτύσσονται γύρω από τις θηλές, ενώ αρκετές γυναίκες βλέπουν το στήθος τους έως και να τριπλασιάζεται. Αυτό βέβαια δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς πολλές είναι οι γυναίκες στις οποίες δεν παρουσιάζεται κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή.
 3. Κατακράτηση υγρών. Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης, το σώμα συγκρατεί μεγάλες ποσότητες υγρών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πρήξιμο στο πρόσωπο, στα δάχτυλα, στους αστραγάλους κ.λ.π. Το πρήξιμο αυτό ενδέχεται να είναι απολύτως φυσιολογικό και να γίνεται όλο και πιο έντονο με την πάροδο της εγκυμοσύνης. Καλό είναι ωστόσο, ο γιατρός σας να είναι ενήμερος, διότι το πρήξιμο σε συνδυασμό με την υψηλή πίεση ή την εμφάνιση λευκώματος στα ούρα, μπορεί να είναι σύμπτωμα εκλαμψίας, μιας από τις πιο σοβαρές και επικίνδυνες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
 4. Αλλάζει το χρώμα του τραχήλου. Από απαλό ροζ, το χρώμα του τραχήλου της μήτρας μέσα σε 6 εβδομάδες από την έναρξη της κύησης γίνεται μωβ, ενώ όσο πλησιάζει ο τοκετός γίνεται όλο και πιο κόκκινο.
 5. Συσπάσεις της μήτρας. Οι συσπάσεις συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απλά γίνονται πιο έντονες και ενδεχομένως αντιληπτές από την 20η εβδομάδα και μετά. Οι συσπάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς ευνοούν την παροχή αίματος ενώ ταυτόχρονα γυμνάζουν τη μήτρα προετοιμάζοντάς την για την έξοδο του βρέφους.
 6. Αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος της μήτρας. Αρχικά η μήτρα έχει απιοειδές σχήμα (σαν αχλάδι) και  χωρητικότητα περίπου 10ml. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη αποκτά ένα σφαιρικότερο σχήμα, ενώ η χωρητικότητά της μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 20 λίτρα.
 7. Δυσφορία. Καθώς η μήτρα αναπτύσσεται προς τα πάνω, οι πνεύμονες, για να δημιουργήσουν χώρο, απλώνονται προς τα πλάγια. Παρόλο που και τα πλευρά μετακινούνται για να δημιουργήσουν χώρο στους πνεύμονες και να διευκολύνουν έτσι την αναπνοή, είναι πιθανό, ιδιαίτερα όταν πλησιάζει ο τοκετός, να αναπνέετε με δυσκολία. Ιδιαίτερα βοηθητική είναι η κατάκλιση με αρκετά μαξιλάρια πίσω από την πλάτη.
 8. Μεγαλώνει η καρδιά και αυξάνονται οι παλμοί. Αυτό συμβαίνει για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σας αυτήν την περίοδο. Η αλλαγή ωστόσο είναι ανεπαίσθητη. Επιπλέον, αλλάζει θέση και πηγαίνει πιο πάνω, προς το στήθος, για να δημιουργήσει χώρο να αναπτυχθεί το μωρό. Επανέρχεται στη θέση και στο αρχικό της μέγεθος περίπου 40 μέρες μετά τον τοκετό.
 9. Λιποθυμικές τάσεις. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο οργανισμός σας έχει ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε αίμα, με αποτέλεσμα, συχνά, να μην αιματώνεται σωστά ο εγκέφαλος και να προκαλεί τάσεις λιποθυμίας. Επίσης, αυτές είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν και λόγω της χαμηλής πίεσης που συνήθως έχει μία έγκυος στην αρχή της κύησης. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν κατά την είσοδο στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
 10. Αιμάτωμα των ούλων. Τόσο η απότομη αύξηση των ορμονών, όσο και οι αυξημένες ανάγκες του σώματός σας σε αίμα, είναι πιθανό να οδηγήσουν στο αιμάτωμα των ούλων, ένα σύμπτωμα ιδιαίτερα συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 11. Σκουραίνει το δέρμα και οι τρίχες. Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούν το δέρμα του προσώπου τους να σκουραίνει, το ίδιο οι θηλές και ο αφαλός, ενώ τυχόν ελιές και φακίδες που έχουν, γίνονται πιο έντονες. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί μία μαύρη γραμμή στο κέντρο της κοιλιά και να σκουρύνουν οι τρίχες των χεριών και των ποδιών. Αυτές οι αλλαγές είναι απολύτως φυσιολογικές και οφείλονται στην αύξηση της μελανίνης στον οργανισμό σας. Τα σημάδια αυτά υποχωρούν μετά τον τοκετό και με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο είναι σημαντικό όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, για να μην μετατραπούν σε μόνιμα.
 12. Αίσθημα κόπωσης. Η αύξηση της προγεστερόνης στον οργανισμό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων ενέργειας. Έτσι μπορεί να νιώθετε συχνά κουρασμένη και το πρωί να ξυπνάτε με συμπτώματα αδιαθεσίας.
 13. Γρήγορη ανάπτυξη μαλλιών και νυχιών. Η αυξημένη παροχή αίματος και οι ορμονικές μεταβολές, έχουν σαν αποτέλεσμα την πολύ γρήγορη ανάπτυξη των νυχιών και των μαλλιών σας. Θα δείτε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα νύχια σας θα είναι πολύ πιο γερά, ενώ θα μειωθεί σημαντικά η απώλεια τριχών.
 14. Ο αφαλός γίνεται επίπεδος. Αυτό συμβαίνει περίπου στην 30η εβδομάδα και μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, ενώ σε μερικές μόνο περιπτώσεις είναι διογκωμένος προς τα έξω. Ο αφαλός επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα λίγες μέρες μετά τον τοκετό.
 15. Ραγάδες. Μέχρι την 40η εβδομάδα η περίμετρος της μέσης σας θα έχει φτάσει περίπου τα 100εκ. Καθώς το δέρμα τεντώνει για να ακολουθήσει την πορεία ανάπτυξης του εμβρύου, είναι πιθανό να εμφανιστούν ραγάδες με τη μορφή κόκκινων ραβδώσεων. Η εμφάνισή τους μπορεί να μετριαστεί εάν χρησιμοποιείτε ειδικές κρέμες ή λάδια, που θα κρατήσουν το δέρμα σας πιο ενυδατωμένο και άρα πιο ελαστικό. Οι ραγάδες αυτές με την πάροδο των ετών θα υποχωρήσουν και θα πάρουν την μορφή λεπτών γραμμών.

Όλες αυτές οι αλλαγές είναι πραγματικά εντυπωσιακές! Βέβαια θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι καμία γυναίκα δεν είναι όμοια με την άλλη και πως η κάθε μία θα βιώσει διαφορετικά αυτό το μαγικό διάστημα προετοιμασίας για το πέρασμα στην μητρότητα.

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ