ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ

Εγκυμοσύνη

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Ανυπομονείτε να γίνετε μανούλα και να κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας. Πώς λοιπόν θα καταλάβετε ότι είστε έγκυος;

Σίγουρα ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια είναι η καθυστέρηση. Δεν είναι όμως το μόνο! Παρακάτω θα βρείτε μερικά ακόμα σημάδια που μπορεί να σημαίνουν ότι είστε έγκυος:

1. Ευαίσθητο και πρησμένο στήθος. Το σύμπτωμα αυτό οφείλεται στην απότομη αύξηση των ορμονών στο σώμα σας και μοιάζει πάρα πολύ με το πρήξιμο που αισθάνεστε όταν περιμένετε περίοδο. Η ευαισθησία αυτή αρχίζει να υποχωρεί συνήθως μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, οπότε το σώμα σας έχει βρει νέες ισορροπίες και έχει πλέον συνηθίσει στις ορμονικές αλλαγές.

2. Συχνοουρία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα υγρά του σώματος αυξάνονται με αποτέλεσμα την αύξηση της ροής από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη. Συνήθως το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται περίπου στην 6η εβδομάδα της κύησης και γίνεται όλο και πιο έντονο όσο προχωρά η εγκυμοσύνη γιατί καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο, ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη.

3. Εξάντληση. Λόγω αύξησης της προγεστερόνης στον οργανισμό σας, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε μειωμένα τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σας και να εμφανίζετε συμπτώματα εξάντλησης. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εξασθενούν κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

4. Ναυτία και τάση για εμετό. Ελάχιστες είναι οι γυναίκες που δεν παρουσιάζουν καθόλου αυτό το σύμπτωμα. Στις περισσότερες εμφανίζεται αφού ολοκληρωθεί ο 1ος μήνας της κύησης, ενώ υπάρχουν και κάποιες που παρουσιάζουν έντονες ναυτίες ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα. Οι ναυτίες και οι εμετοί συνήθως παύουν να σας ταλαιπωρούν αφού ολοκληρωθεί το 1ο τρίμηνο τις εγκυμοσύνης, ενώ πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις που συνεχίζουν να έχουν ναυτίες και μετά την είσοδο στο 2ο τρίμηνο.

5. Ευαισθησία σε ορισμένες μυρωδιές. Πολλές γυναίκες ήδη από τις πρώτες μέρες της κύησης διαπιστώνουν ότι απωθούνται από ορισμένες μυρωδιές. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και με κάποια τρόφιμα που ενώ μέχρι πρότινος τα απολάμβαναν, όταν έμειναν έγκυοι, άρχισαν να νιώθουν πραγματική απέχθεια. Αν και δεν έχει δοθεί επιστημονική εξήγηση για το συγκεκριμένο σύμπτωμα, ίσως να οφείλεται στην απότομη αύξηση οιστρογόνων στον οργανισμό.

6. Υψηλή θερμοκρασία σώματος. Εάν γνωρίζετε τη θερμοκρασία σώματός σας και διαπιστώσετε ότι αυτή ξαφνικά έχει αυξηθεί για διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε έγκυος.

7. Δυσκοιλιότητα. Η αύξηση της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά από το έντερο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά σε εγκύους συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

8. Πόνος στη μέση. Είναι πολύ πιθανό στο ξεκίνημα μιας εγκυμοσύνης να αισθανθείτε ήπιους πόνους στη μέση. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται απλά σε κακή στάση σώματος ή σε κάποιο άλλο ορθοπεδικό πρόβλημα.

9. Πονοκέφαλος. Οι ορμονικές αλλαγές, καθώς και η αυξημένη ροή αίματος που παρατηρείται στον οργανισμό την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν παρατεταμένους πονοκεφάλους.

10. Κράμπες στην μήτρα. Στην αρχή μιας εγκυμοσύνης, καθώς η μήτρα μεγαλώνει για να υποδεχθεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο, είναι πολύ πιθανό μία γυναίκα να αρχίσει να αισθάνεται κράμπες. Αυτός ο πόνος είναι απολύτως φυσιολογικός και μοιάζει πάρα πολύ με τους πόνους της περιόδου.

Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο ότι όταν μείνετε έγκυος θα εμφανίσετε κάποια ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα, καθώς αυτά μπορεί να μην είναι κοινά σε όλες τις γυναίκες. Γι’ αυτό αν έχετε υπόνοια ότι μπορεί να είστε έγκυος, καλό είναι να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας επιβεβαιώσει εάν ισχύει αυτό το ευτυχές γεγονός.

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ