ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ

Εγκυμοσύνη

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Η εγκυμοσύνη step by step

Η εγκυμοσύνη step by step

Είστε έγκυος! Συγχαρητήρια! Σε λίγους μήνες θα κρατάτε στην αγκαλιά το μωράκι σας. Το σώμα σας έχει αρχίσει να αλλάζει και να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του βρέφους. Ελάτε λοιπόν να δούμε μαζί πώς μεγαλώνει το μωράκι σας.

Μία εγκυμοσύνη διαρκεί συνήθως 9 μήνες. Οι γυναικολόγοι όμως συνήθως αναφέρονται σε εβδομάδες, καθώς αποτελεί την πιο κατάλληλη μονάδα μέτρησης της ανάπτυξης του εμβρύου (40 εβδομάδες).

Οι πρώτες 4 εβδομάδες 
Στο τέλος αυτής της εβδομάδας το μωράκι σας έχει μήκος περίπου 1 χιλιοστό. Ουσιαστικά αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την έναρξη της εμβρυικής περιόδου, καθώς τώρα αρχίζουν να αναπτύσσονται όλα τα όργανα του μωρού, ενώ μερικά λειτουργούν ήδη!

Τέλος 8ης εβδομάδας

Στο τέλος της 8ης εβδομάδας το μήκος του εμβρύου είναι περίπου στα 14 – 20 χιλιοστά και ήδη μπορείτε να αρχίσετε να διακρίνετε τα ματάκια του, τα αυτάκια του, το στόμα και τη μυτούλα του. Όλα τα μέρη του σώματός του, καθώς και τα όργανά του αναπτύσσονται ραγδαία, ενώ έχει ήδη αρχίσει να κινείται.

Τέλος 12ης εβδομάδας

Στο τέλος της 12ης εβδομάδας το μήκος του εμβρύου είναι περίπου στα 60 – 70 χιλιοστά. Σε αυτό το στάδιο έχουν σχηματοποιηθεί πλήρως όλα τα μέρη και όργανα του σώματός του. Ακόμα δεν μπορείτε να διακρίνετε το φύλο του, μπορείτε όμως να ακούσετε πολύ καθαρά τους χτύπους της καρδούλας του.

Τέλος 16ης εβδομάδας

Στο τέλος της 16ης εβδομάδας το μήκος του εμβρύου έχει φτάσει στα 10,4 – 11,6 εκατοστά. Τα πόδια του έχουν αναπτυχθεί και το κεφαλάκι του είναι πιο όρθιο από πριν. Επίσης έχουν αρχίσει να φαίνονται τα νυχάκια του, στα χέρια και στα πόδια, χνούδι στο κεφαλάκι του, ενώ τα αυτιά του είναι πολύ κοντά στην τελική τους θέση.

Τέλος 20ης εβδομάδας

Στο τέλος της 20ης εβδομάδας το μωράκι σας έχει φτάσει τα 14 – 17 εκαστοστά. Το κεφαλάκι του μεγαλώνει περισσότερο από το υπόλοιπο σώμα, τα μαλλιά, οι βλεφαρίδες και τα φρύδια του αρχίζουν επίσης να μεγαλώνουν. Τώρα έχει ακόμα και δακτυλικά αποτυπώματα!

Τέλος 24ης εβδομάδας

Στο τέλος της 24ης εβδομάδας το μωράκι σας έχει μήκος περίπου 29 εκατοστά! Τα όργανα συνεχίζουν να ωριμάζουν και οι αρθρώσεις του αποκτούν μεγαλύτερη ευλυγισία. Τώρα είναι που αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ζωηρό και θα το αισθάνεστε έντονα όταν σας κλωτσάει!

Τέλος 30ης εβδομάδας

Στο τέλος της 30ης εβδομάδας το μωράκι σας έχει μήκος 38 εκατοστά και έχει αναπτυχθεί πλήρως. Το δερματάκι του είναι λείο και ροδαλό, ενώ έχει αρχίσει να αναπτύσσει υποδόριο λίπος του οποίο του επιτρέπει να ρυθμίζει πλέον μόνο του τη θερμοκρασία του. Επίσης, έχει μεγαλώσει αρκετά και πλέον δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να κινηθεί πολύ άνετα.

Τέλος 35ης εβδομάδας

Στο τέλος της 35ης εβδομάδας το μωράκι σας έχει μήκος περίπου 44 εκατοστά και από τώρα μέχρι τη γέννησή του θα αναπτύσσεται διαρκώς με ραγδαίους ρυθμούς. Αν μάλιστα είναι το πρώτο παιδάκι, ίσως να έχει ήδη γυρίσει με το κεφαλάκι προς τα κάτω, σαν να έχει πάρει θέση για να έρθει στον κόσμο. Ακόμα όμως είναι αρκετά ψηλά.

36η – 40η εβδομάδα

Έχετε μπει πλέον στο μήνα σας και ανά πάσα στιγμή ετοιμάζεστε να υποδεχτείτε το μωράκι σας το οποίο τώρα έχει μήκος περίπου 46 εκατοστά. Έχει πάρει θέση, είναι δηλαδή με το κεφαλάκι προς τα κάτω, και είναι έτοιμο να σας γνωρίσει για να ξεκινήσετε μαζί την πιο όμορφη περιπέτεια της ζωής σας.

Καλώς όρισε το μωράκι σας!

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ