ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ

Εγκυμοσύνη

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Οι εξετάσεις μου

Οι εξετάσεις μου

Η πολυπόθητη στιγμή έφτασε. Ο γυναικολόγος σας έχει επιβεβαιώσει ότι είστε έγκυος και σε λίγους μήνες θα κρατάτε αγκαλιά το μωράκι σας.

Από αυτή τη στιγμή και μέχρι να ολοκληρωθεί η κύηση, είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας κάθε μήνα. Είναι εκείνος που θα σας εξετάζει σχολαστικά, τόσο εσάς όσο και το έμβρυο, θα αξιολογεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων, θα ελέγχει το βάρος και την πίεσή σας και θα σας λύνει οποιαδήποτε απορία σχετικά με την πορεία της εγκυμοσύνης σας.

Αφού δώσετε στο γιατρό σας ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε μία σειρά εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου, οι οποίες είναι υποχρεωτικές προκειμένου να εκτιμηθεί η γενική εικόνα της υγείας σας, καθώς και αυτής του εμβρύου.

Οι πιο σημαντικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της πορείας της εγκυμοσύνης και κυρίως του εμβρύου, είναι οι παρακάτω:

1ο τρίμηνο

• Υπερηχογραφικός Έλεγχος βιωσιμότητας εμβρύου (Viability scan)

Πρόκειται για μία απλή και ανώδυνη διαγνωστική εξέταση, στόχος της οποίας είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης του εμβρύου και η πορεία της κύησης.

Η εξέταση αυτή γίνεται μεταξύ της 6ης και της 10ης εβδομάδας:

α) Ελέγχεται η βιωσιμότητα του κυήματος.
β) Διαπιστώνεται ο αριθμός των εμβρύων.
γ) Εντοπίζεται η θέση της κύησης προκειμένου να αποκλειστεί η εξωμήτρια κύηση.
δ) Ελέγχεται η ομαλή πορεία της κύησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κοιλιακού πόνου ή αιμορραγίας.

• Βασικός Προγεννητικός έλεγχος

Πραγματοποιείται με αιματολογικές εξετάσεις της εγκύου, καθώς και εξετάσεις ούρων και κολπικού εκκρίματος. Κατά περίπτωση, σκόπιμος κρίνεται ο έλεγχος και του συζύγου. Οι εξετάσεις αυτές είναι αρκετές και κάποιες από αυτές επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης για να εξασφαλιστεί τόσο η καλή πορεία της εγκυμοσύνης όσο και η καλή υγεία της εγκύου.

• Υπερηχογραφικός έλεγχος Α΄Επιπέδου (PAPP-A και αυχενική διαφάνεια)

Μετριέται  υπερηχογραφικά η αυχενική διαφάνεια του εμβρύου. Πρόκειται για μέτρηση η οποία γίνεται μεταξύ της 11ης και 19ης εβδομάδας, στην περιοχή κάτω από το δέρμα του αυχένα του εμβρύου και ελέγχεται η πιθανότητα ύπαρξης χρωμοσωμικών ανωμαλιών και κυρίως του συνδρόμου Down (τρισωμία 21) ή άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Επιπρόσθετα, γίνονται αιματολογικές εξετάσεις της εγκύου  για τη μέτρηση συγκεκριμένων βιοχημικών δεικτών οι οποίοι σε συνδυασμό με τους διάφορους ανατομικούς δείκτες  του υπερηχογραφικού ελέγχου, και σε σχέση με την ηλικία της εγκύου, είναι σε θέση να μας καθορίσουν τις πιθανότητες που υπάρχουν για τα συνηθεστέρα σύνδρομα (τρισωμία 13, 18 και 21). Ανάλογα με το αποτέλεσμα του τεστ, ο γιατρός θα σας συμβουλέψει να προχωρήσετε ή όχι σε αμνιοπαρακέντηση. Προσδιορίζεται η ακριβής ηλικία της κύησης και υπολογίζεται με ακρίβεια η πιθανή ημερομηνία τοκετού, ιδιαίτερα χρήσιμο σε γυναίκες που δεν θυμούνται την ακριβή ημερομηνία της τελευταίας περιόδου ή εχουν ασταθη κυκλο.

• CellFree DNA test

Προκειται για ελεγχο του μητρικου αιματος με σκοπο την ανιχνευση του εμβρυικου DNA που κυκλοφορει μεσα σε αυτό. Με αυτή την εξεταση μπορει να καθοριστει αν υπαρχει υψηλος  κινδυνος  να πασχει το εμβρυο από τρισωμια 13, 18 ή 21.

2ο τρίμηνο

Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου (Anomaly scan)

Πρόκειται για μία αναλυτική και ακίνδυνη υπερηχογραφική εξέταση. Συνήθως γίνεται μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και ο εξειδικευμένος γιατρός, εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια την ανατομία του εμβρύου.

3ο τρίμηνο

Υπερηχογραφικός έλεγχος (Doppler scanFetal Wellbeing)

Κάποιες φορές μετά την 32η εβδομάδα, γίνεται ένας ακόμα εξειδικευμένος υπερηχογραφικός έλεγχος για να εκτιμηθεί η πρόοδος στην ανάπτυξη του εμβρύου και η εν γένει καλή κατάστασή του. Εκτός από μετρήσεις στο ίδιο το έμβρυο, γίνεται μελέτη του πλακούντα και του αμνιακού υγρού καθώς και της αιματικής ροής στον πλακούντα και το έμβρυο.

Οι παραπάνω εξετάσεις αποτελούν μία πολύ βασική λίστα μη επεμβατικών ελέγχων στους οποίους πρέπει να υποβληθεί μία έγκυος. Έτσι θα διασφαλίσει την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης της και την έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο σε περίπτωση επιπλοκών.

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ