Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε κηλίδες αίματος ή αν έχετε αιμορραγία  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Επικοινωνήστε με το γιατρό ή τη μαία σας αμέσως, ακόμα και αν η αιμορραγία φαίνεται να έχει σταματήσει. Ενώ μπορεί να αποδειχθεί ότι ήταν κάτι ασήμαντο, θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος. Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης ποτέ δεν πρέπει να τα παίρνετε αψήφιστα.  Το τι θα χρειαστεί να κάνετε μετά θα εξαρτηθεί από την ατομική σας κατάσταση. Θα χρειαστείτε πιθανώς μια αξιολόγηση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φυσική εξέταση, ένα υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος, για να βεβαιωθείτε ότι εσείς και το μωρό σας είστε καλά και να αποκλείσετε τυχόν επιπλοκές. Αν έχετε αιμορραγία ή  έντονο πόνο οποιουδήποτε είδους και δεν μπορείτε να βρείτε αμέσως στο γιατρό σας, πηγαίνετε στα έκτακτα ενός νοσοκομείου.

Οι  κηλίδες αίματος είναι κάτι διαφορετικό από  την αιμορραγία. Οι κηλίδες αίματος  είναι πολύ ελαφριά μορφή αιμορραγίας, κάτι  παρόμοιο με αυτό που μπορεί να έχετε στην αρχή ή στο τέλος της περιόδου σας. Μπορεί να διαφέρουν στο χρώμα, αντί για ροζ να είναι  καφέ. Τι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων αίματος ή αιμορραγίας; Δεν είναι πάντα δυνατό να προσδιοριστεί η αιτία. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες: Το σεξ μπορεί να επηρεάσει. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ρέει  περισσότερο αίμα προς τον τράχηλό σας  έτσι δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρήσετε κηλίδες αίματος μετά τη σεξουαλική επαφή. Ένας πολύποδας του τραχήλου της μήτρας μπορεί επίσης να προκαλέσει κηλίδες αίματος ή αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή. Μπορεί να έχετε κηλίδες αίματος μετά από ένα  τεστ Παπανικολάου ή από διακολπικές  εξετάσεις για τους ίδιους λόγους  με το σεξ.

Πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, ακόμη και προτού διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος, μπορεί να έχετε κάποιες κηλίδες αίματος για μια ημέρα ή δύο. Ένας λόγος μπορεί να είναι η αιμορραγία που ενδέχεται να προκληθεί από την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην κοιλότητα της μήτρας σας.

Οι κηλίδες αίματος ή η αιμορραγία, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από κοιλιακό άλγος ή κράμπες, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι αποβολής ή έκτοπης κύησης, δηλαδή  το έμβρυο να έχει εμφυτευθεί εκτός της μήτρας, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες. Μια έκτοπη κύηση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του μωρού. Αυτός είναι  και  ένας από τους λόγους που πρέπει να καλέσετε αμέσως το  γιατρό σας εάν έχετε αιμορραγία ή πόνο στο πρώτο τρίμηνο.

Οι κηλίδες αίματος  μπορεί επίσης να προκληθούν από συνθήκες που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Μια κολπική λοίμωξη ή ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον τράχηλο  της μήτρας. Μια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε κηλίδες αίματος μετά τη σεξουαλική επαφή ή ένα τεστ Παπανικολάου. Προβλήματα στον πλακούντα  ή πρόωρος τοκετός. Στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η αιμορραγία ή οι κηλίδες αίματος μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης, όπως κάποιο πρόβλημα στον  πλακούντα, για παράδειγμα αποκόλληση του πλακούντα,  αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

Πηγή: www.paidorama.com

 

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης
Το σώμα μου
Οι εξετάσεις μου