ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ

Εγκυμοσύνη

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Εγκυμοσύνη και ακράτεια

Εγκυμοσύνη και ακράτεια

Συγχαρητήρια! Είστε έγκυος. Είναι μια συναρπαστική στιγμή στη ζωή σας. Μαζί με τη χαρά και την προσμονή του ερχομού του μωρού σας στον κόσμο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η εγκυμοσύνη περιλαμβάνει και ορισμένες όχι ιδιαίτερα ευχάριστες εμπειρίες, όπως πρωινή αδιαθεσία, ραγάδες, ή ελαφρά ακράτεια.  Παρακάτω θα μάθετε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την ελαφρά ακράτεια λόγω εγκυμοσύνης.

Οι πιθανές αιτίες:

Ελαφρά ακράτεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Μερικές γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση, άλλες όχι. Η φυλή και η ηλικία μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι συμβάλλει επίσης στην πρόκληση ελαφριάς ακράτειας. Πνευμονικές παθήσεις, όπως το άσθμα και ο χρόνιος βήχας, μπορεί να αποδυναμώσουν το πυελικό έδαφος, λόγω της συνεχούς πίεσης. Οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στην πύελο μπορεί να συμβάλει σε αυτά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Επιπλέον, το βάρος της αυξανόμενης μήτρας, που πιέζει την ουροδόχο κύστη, είναι πιθανώς ένας παράγοντας που οδηγεί σε κάποια διαρροή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν η ελαφρά ακράτεια προϋπάρχει της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της κύησης ή και να παραμείνει μετά τον τοκετό. Η ελαφρά ακράτεια είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους, τεντώματος ή τραυματισμού των νεύρων της πυέλου που τροφοδοτούν τους μύες.

Το μέγεθος του μωρού, επίσης, σε σχέση με το μέγεθος της λεκάνης μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας. Το χρονικό διάστημα που η γυναίκα σπρώχνει, κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορεί να συμβάλει αρκετά στην ακράτεια ούρων.

Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί κάποια βοήθεια. Όταν η μέλλουσα μητέρα έχει εξαντληθεί, ή υπάρχουν προβλήματα με τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου, μπορεί να είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαδικασία εξόδου του μωρού. Για παράδειγμα, η χρήση εμβρυουλκών μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την πιθανότητα για ελαφρά ακράτεια.

Ελαφρά ακράτεια μετά τον τοκετό

Συμφωνά με μελέτες, το ένα τρίτο των γυναικών που γεννούν με φυσιολογικό τοκετό μπορεί να αναπτύξουν σε κάποιο βαθμό ακράτεια έως και 3-6 μήνες μετά τον τοκετό. Μερικές φορές τα νεύρα που τροφοδοτούν τους μύες μπορεί να τραυματιστούν. Σιγά-σιγά, με την πάροδο του χρόνου, η μυϊκή ατροφία ενδέχεται να κάνει την εμφάνισή της. Γι ‘αυτό, κάποιες φορές υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην έναρξη της απώλειας ούρων μετά τον τοκετό.

Συμβουλές:

Τι θα μπορούσατε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την πρόληψη της ελαφράς ακράτειας;

• Κατ’ αρχάς, διακοπή του καπνίσματος (ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) για να κρατήσετε το βήχα και το φτέρνισμα υπό έλεγχο.

• Άσκηση για ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους: Η άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που βιώνουν ελαφρά ακράτεια, ειδικά για τις περιπτώσεις ακράτειας από προσπάθεια ή επιτακτική ακράτεια, που είναι και οι δύο πιο κοινοί τύποι. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες οι ασκήσεις, υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού ασκησιολόγου που θα βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν και να μεγιστοποιήσουν το όφελος από αυτό τον τύπο ασκήσεων. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις δεν θεραπεύουν την ακράτεια, αλλά συχνά βελτιώνουν τα συμπτώματα, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο μέχρι να φτάσετε στην τουαλέτα.

Οι ασκήσεις Kegel είναι ασφαλείς για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την εγκυμοσύνη ή για τη μητέρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει πάντα να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

• Παρακολουθήστε την αύξηση του σωματικού βάρους σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σίγουρα, η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για δίαιτα. Είναι, όμως, μια εποχή που η καλή διατροφή και διαχείριση βάρους είναι πολύ σημαντική. Αν δεν έχετε ένα καλό ιστορικό σε αυτόν τον τομέα, μπορεί να είναι χρήσιμο να συνεργαστείτε με ένα διατροφολόγο για να πάρετε συμβουλές για την υγιεινή διατροφή και να μάθετε πώς να ελέγχετε το βάρος σας. Όταν το βάρος μιας γυναίκας υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο, μπορεί να αρχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πυελικού εδάφους και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ακράτειας ούρων.

Το δίλημμα για ορισμένες γυναίκες

Ο κολπικός τοκετός συνδέεται πιο έντονα με την ακράτεια ούρων. Γι’ αυτό το λόγο, κάποιες μέλλουσες μητέρες επιλέγουν την καισαρική τομή. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, όμως, είναι ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το  ενδεχόμενο ύπαρξης ακράτειας ούρων δεν δικαιολογεί την επιλογή καισαρικής τομής, καθώς στην περίπτωση μιας επέμβασης (όπως η καισαρική τομή) υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι. Οπότε, δεν προτείνεται η συγκεκριμένη πρακτική για προληπτικούς λόγους εμφάνισης ακράτειας και μόνο. Ο γυναικολόγος σας είναι ο μόνος κατάλληλος να αποφασίσει αν θα χρειαστεί καισαρική τομή, ανάλογα με τα δεδομένα του εκάστοτε επικείμενου τοκετού.

Aκόμα και στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε ακράτεια κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της λοχείας, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι παροδικές. Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας έγκαιρα και επιλέξτε τα κατάλληλα επιθέματα ακράτειας για σίγουρη προστασία, με σεβασμό στο δέρμα.

Πηγή: www.sanilady.gr

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ