ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ

Εφηβεία

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Το σώμα σου

Το σώμα σου

Είναι πολύ σημαντικό για κάθε γυναίκα να γνωρίζει πώς λειτουργεί το σώμα της. Έτσι μπορεί να αντιλαμβάνεται καλύτερα τον κύκλο της, να φροντίζει αποτελεσματικά την ευαίσθητη περιοχή της, να έχει μία υγιή σεξουαλική ζωή και φυσικά να προλαμβάνει τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Τα γυναικεία όργανα αναπαραγωγής. 

1

1. Οι σάλπιγγες: Πρόκειται για δύο σωληνοειδείς σχηματισμούς, οι οποίοι κάνουν προωθητικές κινήσεις με σκοπό να συναντηθούν το ωάριο και το σπερματοζωάριο.

2. Οι ωοθήκες: Είναι όργανα ωοειδούς σχήματος στα οποία καταλήγουν οι σάλπιγγες. Σε όλο το διάστημα από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες παράγουν τα οιστρογόνα, τα οποία δίνουν στη γυναίκα τον γυναικείο φαινότυπο αλλά και την δυνατότητα αναπαραγωγής.

3. Η μήτρα: Είναι ένα μυώδες όργανο το μέγεθος του οποίου αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη του εμβρύου.

4. Το ενδομήτριο: Πρόκειται για το εσωτερικό στρώμα της μήτρας, το οποίο δέχεται το γονιμοποιημένο ωάριο.

5. Ο τράχηλος: Πρόκειται για το κατώτερο τμήμα της μήτρας. Το τμήμα αυτό διαθέτει ένα άνοιγμα, που επιτρέπει την επικοινωνία της κοιλότητα της μήτρας με τον κόλπο. Μέσω του τραχηλικού ανοίγματος, το αίμα της περιόδου διοχετεύεται στον κόλπο και τελικά έξω από το σώμα.

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ