ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ

Εφηβεία

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Τι είναι η περίοδος

Τι είναι η περίοδος

Quotation mark

Η περίοδος είναι το αίμα που προέρχεται και βγαίνει από τη μήτρα, σχεδόν κάθε μήνα, μέσω του κόλπου.

Quotation mark

Η γυναίκα πριν ακόμη γεννηθεί, έχει εκατομμύρια ωάρια στις δύο ωοθήκες της. Στην εφηβεία ο αριθμός των ωαρίων είναι περίπου 400.000 αλλά από αυτά μόνο τα 400 περίπου ωοθυλάκια ωριμάζουν και παράγουν ωάρια κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τα ώριμα ωάρια θα αρχίσουν να απελευθερώνονται στην εφηβεία οπότε και αρχίζει ο μηνιαίος κύκλος της περιόδου, ο οποίος τελειώνει με την εμμηνόπαυση, όταν δηλαδή σταματάει η περίοδος. Η απελευθέρωση ενός (συνήθως) ωαρίου σε κάθε κύκλο, σε μια από τις 2 ωοθήκες ονομάζεται ωορρηξία.

Το ενδομήτριο, ένας χιτώνας που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, προετοιμάζεται κάθε μήνα (παχαίνει και εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά) για να δεχτεί το έμβρυο και να το αναπτύξει. Αν κανένα ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, ο χιτώνας αυτός αποβάλλεται μαζί με μια ποσότητα αίματος για να ξεκινήσει πάλι η διαδικασία ανάπτυξης του ενδομητρίου για τον επόμενο κύκλο.

Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα και μπορεί να σου φαίνεται δυσάρεστη, είναι όμως εξαιρετικά σημαντική!

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ