Cikli i jetës

Puberteti

SHIH TË GJITHË ARTIKUJT
big image for Çfarë është perioda

Çfarë është perioda

Perioda është gjaku që del nga mitra , pothuajse çdo muaj nëpërmjet vaginës . Më specifikisht…

Femrat edhe para lindjes , kanë miliona vezë në dy vezoret. Në pubertet , numri i vezëve është rreth 400.000 , por nga këto vetëm 400 maturohen  dhe ovulojnë gjatë jetës së saj . Vezët e pjekura do të fillojnë të lëshohen gjatë pubertetit , kur fillon cikli mujor dhe do të përfundojnë në menopauzë . Lëshimi i vezës (zakonisht një ) në çdo cikël, nga një prej dy vezoreve quhet ovulacion.

Endometrium , një këllëf i cili mbulon pjesën e brendshme të mitrës , përgatit veten çdo muaj (zgjerohet duke u pasuruar me ushqyes) të pranojë zhvillimin e fetusit . Nëse asnjë vezë nuk është fertilizuar , këllëfi shkarkohet me pak gjak për të rifilluar procesin e zhvillimit endometrial për menstruacione ardhshme .

Ky proces do të përsëritet çdo muaj dhe kjo mund të duket e pakëndshme , por është shumë e rëndësishme !

In collaboration with Dr Olga. E. Bikou, Obstetrician_Surgeon-Gynaecologist

Artikuj më të vjetër

SHIH TË GJITHË ARTIKUJT
SHIH TË GJITHË ARTIKUJT
 find your type banner find your type logo

GJURMO CIKLIN

Ndiqni tre hapa të thjeshtë për të gjurmuar periodat tuaja!

Përllogarit tani