ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ

Εφηβεία

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Σου ήρθε η πρώτη περίοδος και δεν ξέρεις πώς να το πεις στη μαμά σου

Σου ήρθε η πρώτη περίοδος και δεν ξέρεις πώς να το πεις στη μαμά σου

Η πρώτη περίοδος είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της εφηβείας, αφού σηματοδοτεί το πέρασμά σου από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Πρόκειται για μία πραγματικά σημαντική εξέλιξη στη ζωή σου, αλλά ταυτόχρονα και μία ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με τη μαμά σου, αφού με την εμπειρία της θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου τελευταία.

Είναι απολύτως λογικό να είσαι αγχωμένη για το πώς θα της το πεις. Εξάλλου η πρώτη περίοδος είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση. Σκέψου όμως ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και πως κι εκείνη έχει βρεθεί στη θέση σου, οπότε σίγουρα μπορεί να καταλάβει πώς νιώθεις και να σε βοηθήσει!

Πώς λοιπόν θα ξεκινήσεις τη συζήτηση μαζί της;

1. Απλά θα της το ανακοινώσεις! Η περίοδος είναι βέβαια κάτι πρωτόγνωρο για εσένα και ίσως σε κάνει να νιώθεις άβολα, μην ξεχνάς όμως ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό κι έτσι ακριβώς πρέπει να το πεις και στην μαμά σου, σαν κάτι  απολύτως φυσιολογικό. Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεστόμισέ το: «Μαμά … μου ήρθε περίοδος». Να είσαι σίγουρη ότι θα χαρεί πάρα πολύ και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να νιώσεις άνετα!

2. Προσπάθησε να της ανοίξεις την κουβέντα! Εντάξει, ίσως το «απλά να της το πεις» να μην είναι και τόσο εύκολο. Κατανοητό! Και ίσως το να καθίσετε οι δυο σας «να μιλήσετε σαν γυναίκες» να σου φαίνεται περίεργο. Γι΄αυτό ένας άλλος τρόπος είναι να την κάνεις να το καταλάβει από μόνη της … Μπορείς για παράδειγμα να ξεκινήσεις την κουβέντα λέγοντας κάτι του στυλ: «μαμά, εσύ όταν ήσουν στην ηλικία μου είχες αγχωθεί που θα σου ερχόταν για πρώτη φορά περίοδος;» Είναι βέβαιο ότι θα καταλάβει τι προσπαθείς να της πεις και θα χαρεί πάρα πολύ!

3. Άφησέ της ένα σημείωμα! Αν πάλι σου είναι πολύ δύσκολο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ανοίξεις μαζί της συζήτηση και να της το πεις, άφησέ της ένα σημείωμα. Γράψε της σε ένα χαρτί όλα τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνεις, όλα εκείνα που σκέφτεσαι και σε αγχώνουν σε σχέση με την πρώτη σου περίοδο, βάλε το χαρτί σε έναν φάκελο και άφησέ τον κάπου ώστε να είσαι σίγουρη ότι θα τον δει (πχ στο κομοδίνο της, στο ραφάκι του μπάνιου, σε κάποιο από τα συρτάρια της κλπ.). Έτσι θα βρει εκείνη την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει μία συζήτηση μαζί σου και δεν θα χρειαστεί να αγχωθείς εσύ.

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ