Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον κύκλο σου

Ένας φυσιολογικός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες. Ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου και ολοκληρώνεται την ημέρα πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Κατά κανόνα η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα του κύκλου, ενώ οι γόνιμες μέρες είναι συνήθως η 11η, η 12η και η 13η. Ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόωρη ωορρηξία, την 7η με 8η μέρα ή ωορρηξία κάποιες μέρες αργότερα, γύρω στην 18η ή 19η μέρα.

2

Συνήθως, στην εφηβεία, η περίοδος διαρκεί περίπου 7 μέρες. Όσο όμως μεγαλώνεις, θα αρχίσει να σταθεροποιείται στις 4-5 ημέρες.

Η μεγάλη ποσότητα αίματος είναι κάτι πολύ συχνό στην εφηβεία. Σταδιακά θα αρχίσει να σταθεροποιείται.

Το πρώτο διάστημα μπορεί να μην έχεις σταθερό κύκλο. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μάλιστα, είναι πολύ σπάνιο σε αυτήν την ηλικία να υπάρξει σταθερός κύκλος 28 ημερών. Μπορεί, για παράδειγμα να εμφανιστεί περίοδος μετά από διάστημα 2-3 μηνών ή ακόμα και 2 φορές μέσα στον ίδιο μήνα. Παρ’ όλ’ αυτά, αν διαπιστώσεις ότι η περίοδός εξακολουθεί να μην είναι σταθερή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καλό είναι να προγραμματίσεις μία επίσκεψη στον γυναικολόγο.

Η αύξηση των ορμονών είναι πολύ πιθανό να φέρει και κάποιες αλλαγές στη διάθεσή σου.  Ακόμη μπορεί να νιώσεις κάποιους πόνους ή κράμπες στην κοιλιά σου, πονοκέφαλο ή ναυτία. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά συμπτώματα της περιόδου, η ένταση των οποίων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι πρωτόγνωρα για εσένα και καθόλου ευχάριστα.

Μπορείς όμως να περιορίσεις τους πόνους της περιόδου!

Κάποια ζεστά ροφήματα, ζεστές κομπρέσες ή μια ζεστή θερμοφόρα στην κοιλιά, θα ανακουφίσουν αρκετά τον πόνο όταν είσαι σπίτι. Αν πάλι θέλεις να βγεις έξω, συμβουλεύσου το γυναικολόγο σου ο οποίος μπορεί να σου χορηγήσει κάποια ήπια παυσίπονα.

Η καλύτερη λύση όμως είναι τα σπορ και η γυμναστική! Μην τα διακόπτεις κατά τη διάρκεια της περιόδου, αφού αυτά θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις πολύ καλύτερα τις ενοχλήσεις της περιόδου.

 

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Καλώς όρισες στην εφηβεία
Η πρώτη περίοδος
Το σώμα σου