Γυμνάζομαι καθημερινά

Στην εφηβεία το σώμα σου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλάζει και διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα.

Η άσκηση  αποτελεί τον καλύτερό σου σύμμαχο στις σωματικές μεταβολές που συμβαίνουν στην εφηβεία.

Η αερόβια άσκηση, όπως ποδήλατο, περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι μπορεί να σε γυμνάσει και να σου δημιουργήσει μια αίσθηση ευεξίας. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορείς να πετύχεις ασκώντας το σώμα σου σε ακόμα πιο οργανωμένους χώρους όπως είναι τα γυμναστήρια και οι διάφοροι αθλητικοί σύλλογοι.

Εξαρτάται από εσένα, τι θέλεις να κάνεις. Τι σε ευχαριστεί. Μιας και η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει  την πόρτα όλων μας, ο πιο απλός και ανέξοδος τρόπος να ασκηθείς είναι το τρέξιμο, το ποδήλατο και όλοι οι ανοικτοί δημόσιοι χώροι άθλησης.

Ευκαιρία για κίνηση. Περπάτησε λοιπόν. Πάρε το ποδήλατό σου και χάραξε τη δική σου ευχάριστη διαδρομή. Πες όχι στο αυτοκίνητο του μπαμπά και της μαμάς. Δεν χρειάζεται περισσότερο από μισή ώρα αεροβικής γυμναστικής. Η ευεξία που θα νιώσεις, θα σου «φορτώσει τις μπαταρίες». Η γυμναστική ενεργοποιεί και τονώνει το νου, το πνεύμα σου. Παρέα με τους φίλους σου, κάνε ποδήλατο ή περπατήστε στο κοντινότερο πάρκο. Η εκτόνωση από την καθημερινότητα, την ρουτίνα,  το άγχος του σχολείου και του φροντιστηρίου θα είναι σημαντική.  Η αεροβική άσκηση όχι μόνο θα σε γυμνάσει, αλλά θα είναι μια καλή ευκαιρία να συναναστραφείς με τους φίλους σου.

Κάνε ποδήλατο, τρέξε, περπάτησε. Τα οφέλη πολλαπλά. Θα πετύχεις με τον καιρό, αύξηση αερόβιας ικανότητας, αύξηση μυϊκής δύναμης, ευλυγισία, έλεγχο βάρους και έλεγχο του stress.

Περιβάλλον και άσκηση

Εκτός από τα παραπάνω οφέλη, με την άσκηση θα συντελέσεις και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μην κλείνεις τα μάτια σε ό,τι βλέπεις. Περπατάς με τους φίλους σου στο πάρκο της γειτονιάς σου: ας σκύψεις να μαζέψεις ένα μικρό σκουπιδάκι που βλέπεις. Για φαντάσου να το κάναμε όλοι αυτό! Παρακίνησε τους συμμαθητές σου για μια εξόρμηση στο κοντινότερο πάρκο ή λόφο της περιοχής σου.  Θα διασκεδάσεις, θα γυμναστείς, θα προσφέρεις στο περιβάλλον και θα είσαι περήφανος για την δράση σου.

Μίλησε και στο σχολείο σου για αυτή την πολλαπλή δράση. Οι ημερήσιες σχολικές εκδρομές είναι η ωραιότερη αφορμή για να αναπτύξουμε το συναίσθημα της ευθύνης για τον χώρο στο οποίο ζούμε, κινούμαστε και γυμναζόμαστε.  Μπορείς επίσης, να οργανώσεις μαζί με τους καθηγητές σου εκδρομές με ποδήλατα ή περιπάτους και να συμβάλεις στη διατήρηση και αναβάθμιση της γειτονιάς σου.

Σκέψου: «πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας, αν το περιβάλλον μας ήταν πιο καθαρό;» Εκτός από την διασφάλιση καλύτερης υγιεινής, η αισθητική μας θα αναβαθμιζόταν. Οι πλατείες στις οποίες παίζεις και συναντιέσαι με τους φίλους σου, θα ήταν καθαρότερες. Τα παγκάκια, δεν θα ήταν σπασμένα από τους βανδαλισμούς και οι κάδοι των σκουπιδιών θα βρίσκονταν στην θέση τους υπηρετώντας τον σκοπό τους.

Διασκέδασε, περπάτησε, κάνε ποδήλατο προστατεύοντας το σώμα και το πνεύμα σου, αλλά συγχρόνως, και το περιβάλλον.

Με τη συνεργασία:

Tζώρτζια Βρεττού, Σύμβουλος Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Μεταβολισμός και μεταβολικός ρυθμός
Φυσικά ενισχυτικά για να νιώθεις καλά!
Η διατροφή μπορεί να κάνει θαύματα!