Γυμναστική και ευεξία

Η εφηβεία είναι μια ενδιάμεση φάση μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενήλικης ζωής. Πρόκειται για το τελευταίο αναπτυξιακό στάδιο της σωματικής σου διάπλασης. Δηλαδή είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούνται οι τελευταίες σωματικές αλλαγές στην ανάπτυξή σου.

Είσαι έφηβη και στο χέρι σου είναι να διαχειριστείς την μεταβατική αυτή περίοδο στο σώμα σου με επιτυχία. Έχεις πρόγραμμα γυμναστικής; Τήρησέ το. Είναι σημαντικό να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις. Ξεκίνα τον στόχο σου, λέγοντας «κόβω τα πατατάκια». Το πετυχαίνεις και μετά από λίγες μέρες αισθάνεσαι υπέροχα. Παράλληλα, μπορείς να ακολουθείς πιστά το πρόγραμμα του γυμναστηρίου που έχεις επιλέξει ή την καθημερινή βόλτα με το ποδήλατό σου. Μπορείς επίσης και εκεί να θέσεις στόχους. Αν για παράδειγμα, κάνεις ποδήλατο, μπορείς για μια βδομάδα, να κάνεις μια μικρή βόλτα. Το σώμα συνηθίζει σιγά-σιγά, οι μύες αποκτούν δύναμη και ελαστικότητα, τότε μπορείς, να αρχίσεις και να γράφεις χιλιόμετρα. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και στον διάδρομο του γυμναστηρίου. Το σώμα σου θα γίνει δυνατό, καλοσχηματισμένο και θα νιώθεις περήφανη για το κατόρθωμά σου. Θα αισθάνεσαι ικανοποίηση, όταν οι συμμαθητές σου στο σχολείο ή οι φίλοι σου θα σου κάνουν κομπλιμέντα.

Ο πρωταρχικός σου στόχος είναι να γυμνάσεις το σώμα σου. Η εκγύμναση όμως θα σου προσφέρει και ευεξία. Έτσι λοιπόν θέτοντας έναν στόχο, πετυχαίνεις δύο. Φτάνει μόνο να είσαι πιστή στον στόχο σου.

Ως έφηβη, πολλές φορές μπορεί να βαρεθείς, να αγανακτήσεις, να αναβάλεις για την επόμενη μέρα. Ίσως ξαναφάς πατατάκια και το ποδήλατο σου ενδέχεται να πιάσει σκόνη από την αχρηστία. Το σακίδιο του γυμναστηρίου θα χωθεί στην ντουλάπα σου. Τότε, είναι που ως έφηβη πρέπει να κάνεις την εσωτερική σου επανάσταση. Να σηκωθείς από τον καναπέ σου, να κλείσεις το tablet και το κινητό σου και να βγεις έξω για λίγη γυμναστική. Έτσι θα ξαναμπείς στους ρυθμούς σου. Πείσμα χρειάζεται και ως έφηβη γνωρίζεις τι σημαίνει!

Με τη συνεργασία:

Tζώρτζια Βρεττού, Σύμβουλος Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Μεταβολισμός και μεταβολικός ρυθμός
Φυσικά ενισχυτικά για να νιώθεις καλά!
Η διατροφή μπορεί να κάνει θαύματα!