Θυμός
Θυμός: ένας «κακός» σύμβουλος;
Βασιλική Δημητρακοπούλου
Κατά την εφηβεία πραγματοποιούνται συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις, έτσι τη μια στιγμή μπορεί να είσαι χαρούμενη και την επόμενη στιγμή να νιώθεις μια μελαγχολία ή εκνευρισμό. Οι αλλαγές αυτές στη διάθεσή σου, συχνά ερμηνεύονται στο πλαίσιο των ορμονών σου που «αφυπνίζονται», τα ποσοστά τους αυξάνονται δηλαδή απότομα στον οργανισμό σου.
Πιο συγκεκριμένα, ο θυμός είναι μια αντίδραση φυσιολογική, καθώς προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τις συναισθηματικές αλλαγές που νιώθεις. Μπορεί να επαναστατήσεις ενάντια στους κανόνες και τους περιορισμούς που σου επιβάλλει η κοινωνία ή το σπίτι σου. Επίσης, μπορεί να έρθεις σε αντιπαράθεση με τις απόψεις και τις συμπεριφορές των φίλων σου ή του αγοριού σου. Οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις είναι σημαντικές για να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας. Ωστόσο, είναι πλεονέκτημα να γνωρίζει κανείς την τέχνη της διαφωνίας.
Ένα βασικό tip για να διαφωνείς σωστά είναι να μην επιτίθεσαι λεκτικά και να μην προσβάλλεις τον άλλον με λέξεις και φράσεις. Με το να συγκρατηθείς και να μην προσβάλλεις τον άλλον προστατεύεις τα συμφέροντα και των δύο σας. Εάν αισθάνεσαι ότι χάνεις τον έλεγχο αντί να ξεσπάσεις το θυμό σου βίαια λεκτικά στους άλλους, προσπάθησε να πεις «θα ήθελα να μείνω μόνη μου για λίγο».
Επίσης, να θυμάσαι να μην χρησιμοποιείς ποτέ σωματική βία, δεν είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση και το αποτέλεσμα αυτής είναι να χάσεις το δίκιο σου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι απειλητικοί και χωρίς να χειροδικούν, όμως και αυτό έχει τις ίδιες συνέπειες με το να ασκήσεις βία. Είναι καλό να κάνεις ένα “timeout” όταν η διαφωνία «φουντώσει», να απομακρυνθείς για λίγο από το χώρο της αντιπαράθεσης και να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο να ηρεμήσει.
Όλοι οι έφηβοι έχουν αρνητικά συναισθήματα και αισθάνονται ότι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν, αλλά δεν έρχονται όλοι σε ρήξη μαζί τους. Μία ψύχραιμη αντιμετώπιση θα σε βοηθήσει να δεις τις καταστάσεις πιο ολοκληρωμένα και πιο αντικειμενικά. Έτσι προστατεύεις τον εαυτό σου από λανθασμένες κρίσεις που μπορεί να πληγώσουν ή να βλάψουν τους άλλους, ενώ κερδίζεις τον θαυμασμό τους για την ωριμότητά σου.
Βασιλική ΔημητρακοπούλουΨυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης
Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής