Εμβόλιο για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων – ΗPV

Βασίλειος Καρούντζος, Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, Άρτεμις Τσίτσικα

Η εφηβεία είναι η μεταβατική φάση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Για να γίνεις μια υγιής ενήλικη, είναι σημαντικό να θωρακίσεις την υγεία σου ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εμβολίων της παιδικής και εφηβικής ηλικίας για τα πιο συχνά νοσήματα και ιούς που μπορεί να μεταδοθούν στον οργανισμό σου.

O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV), είναι ένας ιός που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και από τον οποίο μπορεί να μολυνθείς πολύ εύκολα στο μέλλον. Έχουν αναγνωρισθεί περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι του ιού. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να προκαλέσουν τα γνωστά  κονδυλώματα

τόσο στα ανδρικά γεννητικά όργανα όσο και στο γυναικείο γεννητικό σύστημα. Ο συγκεκριμένος ιός είναι ο συχνότερος Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενος ιός παγκοσμίως και υπολογίζεται πως το 80% των ατόμων που έχουν σεξουαλικές επαφές είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί με τον ιό μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Μάλιστα,99% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας βρέθηκαν θετικές στον συγκεκριμένο ιό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναπτύξουν καρκίνο όλες οι γυναίκες με HPV λοίμωξη.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, ωστόσο πιθανότητα μετάδοσης του ιού υπάρχει και από τη μητέρα στο μωρό κατά τον φυσιολογικό τοκετό. Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζεις πως μπορεί να μολυνθείς από τον ιό και μέσω άλλων τρόπων, οι οποίοι είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Τα περισσότερα κορίτσια μολύνονται από τον ιό τα πρώτα χρόνια της σεξουαλικής τους ζωής, καθώς τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα στον ιό σε αντίθεση με τις ενήλικες γυναίκες.

Υπάρχει τρόπος να αποφύγεις τη μόλυνση από τον ιό με το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Η εφαρμογή αυτών των εμβολίων έχει ξεκινήσει από το 2002 και περιέχουν πρωτεΐνες του ιού που προκαλούν τη δημιουργία ειδικών αντισωμάτων από τον οργανισμό σου. Υπάρχουν ήδη δύο εμβόλια: αυτό που προστατεύει από τους δύο τύπους του ιού (16, 18), οι οποίοι ευθύνονται για το 70% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και εκείνο που προστατεύει από τους τέσσερις τύπους του ιού (6,11,16,18) κι έτσι παρέχει επιπλέον προστασία και για το 90% των τύπων του ιού που προκαλούν τα γεννητικά κονδυλώματα. Το εμβόλιο γίνεται σε 3 δόσεις εντός 6 μηνών και μάλιστα, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμώναναφέρει πως για ένα κορίτσι ηλικίας 12-15 ετών,ο εμβολιασμός παρέχεται δωρεάν από το κράτος, ενώ αν είσαι κορίτσι 16 ετών και άνω είναι καλό να εμβολιασθείς άμεσα, ακόμα κι αν δεν εμβολιάσθηκες σε μικρότερη ηλικία.

Τέλος, μολονότι στα αγόρια ο εμβολιασμός δεν είναι απαραίτητος σε πρώτη φάση, μπορεί και προτείνεται να γίνει, καθώς σε πολλές χώρες του εξωτερικού έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στα αγόρια. Επίσης, σύντομα θα κυκλοφορήσει το νέο εμβόλιο κατά του ιού, το οποίο θα προστατεύει από περισσότερους τύπους του ιού.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να απευθυνθείς στον ιατρό σου, ώστε να ακολουθήσεις κι εσύ τον HPVεμβολιασμό που προτείνεται στην ηλικία σου και να συζητήσετε περαιτέρω λεπτομέρειες.

 

Βασίλειος Καρούντζος

Ειδικευόμενος Ιατρός Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

 Ευθύμιος Δεληγεώρογλου

Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Επιστημονικός Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Άρτεμις Τσίτσικα

Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής

Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ»  Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Ενημερώνομαι για τη γρίπη
Ηπατίτιδα Β
Ηπατίτιδα Α