Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο

“Η επίσκεψη στο γυναικολόγο”

Βασίλειος Καρούντζoς, Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, Άρτεμις Τσίτσικα

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές τόσο σωματικές, όσο και συναισθηματικές-ψυχικές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να έρθεις αντιμέτωπη με διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ο πόνος κατά την περίοδο ή/και οι διαταραχές της περιόδου σου, η υπερέκκριση κολπικών υγρών, η αυξημένη τριχοφυΐα κα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο παιδογυναικολόγο θα βοηθήσει σε μια έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση παρόμοιων συμπτωμάτων και την πρόληψη ενδεχόμενου προβλήματος.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, η πρώτη επίσκεψη στον παιδογυναικολόγο είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται στις ηλικίες 13-15 ετών. Ωστόσο, μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και την ηλικία των 21 ετών, εφόσον δεν παρατηρείται κάποια διαταραχή.

Μπορεί να νιώθεις πρωτόγνωρα συναισθήματα αμηχανίας και ντροπής στην ιδέα μιας τέτοιας ιατρικής επίσκεψης, αλλά ο εξειδικευμένος παιδογυναικολόγος γνωρίζει και κατανοεί αυτά τα συναισθήματά σου και θα σε βοηθήσει να τα διαχειριστείς. Επίσης, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις το σώμα σου και το αναπαραγωγικό σου σύστημα, ώστε μαζί να θέσετε τις βάσεις για τη μελλοντική σου υγεία κι ευεξία. Μάλιστα, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσετε μαζί ανησυχίες που μπορεί να μην θέλεις να μοιραστείς με τους γονείς σου ή τον παιδίατρό σου, όπως η αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ή οι αγωνίες για την πρώτη σεξουαλική επαφή. Ακόμα, για κάποια κορίτσια στην ηλικία σου, η ιατρική αυτή επίσκεψη μπορεί να είναι η ευκαιρία να έχουν «μια ειλικρινή, ανοιχτή συζήτηση» με τους γονείς τους, όσον αφορά την φυσιολογική μετάβαση σε μια ενεργή σεξουαλικά ζωή, όπως είναι οι ασφαλείς σεξουαλικά πρακτικές, η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και η πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Η επίσκεψη στον παιδογυναικολόγο επιπλέον, σου δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσεις έγκυρες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου. Ο γυναικολόγος θα συζητήσει μαζί σου για την ακμή, την πιθανή επώδυνη και μη τακτική περίοδό σου, τις αλλαγές των μαστών σου, την τριχοφυΐα και την ακμή στο σώμα σου, τη διατροφή σου, τη σεξουαλική δραστηριότητά σου, την αντισύλληψη και θα διευρύνει τις γνώσεις σου γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί επίσης, να συζητηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας αντιμετώπιζες μέχρι σήμερα, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό των γονέων σου, ενώ θα σου απαντήσει και θα σου λύσει όποια άλλη απορία έχεις. Η παιδογυναικολογική εξέταση διαφέρει μεταξύ των κοριτσιών που έχουν ή δεν έχουν ξεκινήσει τις σεξουαλικές τους επαφές αντίστοιχα. Περιλαμβάνει όμως σε κάθε περίπτωση την γενικότερη εξέταση της υγείας σου, την ψηλάφηση των μαστών και του θυρεοειδούς αδένα, καθώς και την προληπτική εξέταση με το τεστ ΠΑΠ για τα κορίτσια που έχουν ξεκινήσει τις σεξουαλικές τους επαφές. Η παρουσία μιας νοσοκόμας και ενός συγγενή (συνήθως της μητέρας) είναι συχνά απαραίτητη κατά τη διεξαγωγή της εξέτασης στα έφηβα κορίτσια.

Αν και η πρώτη επίσκεψη  στον παιδογυναικολόγο μπορεί να σου προκαλεί αρχικά ανησυχία και αμηχανία, αποτελεί σταθμό στη ζωή σου που θέτει τις σωστές βάσεις για τη μετάβασή σου στην ενήλικο ζωή, διασφαλίζοντας την γυναικολογική σου υγεία και προλαμβάνοντας μελλοντικές ψυχοσωματικές διαταραχές.

 

Βασίλειος Καρούντζος

Ειδικευόμενος Ιατρός Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Ευθύμιος Δεληγεώρογλου

Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Επιστημονικός Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Άρτεμις Τσίτσικα

Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής

Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ»  Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

 

 

Ενημερώνομαι για τη γρίπη
Ηπατίτιδα Β
Ηπατίτιδα Α