Εμβολιασμός και πρόληψη υγείας
H εφηβεία είναι η μεταβατική ηλικία στην οποία αποκτάς σιγά σιγά την ευθύνη για την προστασία της υγείας σου. Είναι σημαντικό να αποκτήσεις γνώσεις γύρω από τα θέματα υγείας για να είσαι ενημερωμένη και έτοιμη να διαχειριστείς τις ανάγκες της ηλικίας σου.
Τα εμβόλια αποτελούν την πιο ισχυρή παρέμβαση στη δημόσια υγεία καθώς έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές από πολύ θανατηφόρα νοσήματα.
Στους εφήβους της ηλικίας σου έχει παρατηρηθεί ότι συχνά μπορεί να παραλείπεται να γίνονται τα εμβόλια. Επίσης, υπάρχει μερικές φορές φόβος για την ασφάλεια των εμβολίων λόγω άγνοιας. Εάν θέλεις να είσαι σίγουρη ότι έχεις κάνει όλα τα εμβόλια, μπορείς να ρωτήσεις τους γονείς σου ή να κοιτάξεις το βιβλιάριο εμβολίων σου.
Ποια είναι τα νοσήματα που προστατεύει το τετραδύναμο εμβόλιο κατά του τετάνου-διφθερίτιδας-κοκκύτη-πολιομελίτιδας;
Ο τέτανος είναι μικροοργανισμός που εισέρχεται στο σώμα από τραύματα και πληγές και μπορεί να προκαλέσει μυϊκές συσπάσεις και έντονο πόνο, ενώ στο 20% των περιπτώσεων της νόσου οδηγεί στο θάνατο.
Η διφθερίτιδα προκαλείται από μικρόβιο που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια, αναπνευστική δυσχέρεια, παράλυση, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.
Ο κοκκύτης είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί έντονο βήχα και δυσκολία στην κατάποση και στην αναπνοή. Μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, σπασμούς, εγκεφαλική βλάβη και θάνατο (κυρίως στα βρέφη). Ο κοκκύτης όμως, προσβάλλει όχι μόνο τα βρέφη, αλλά και τους εφήβους. Σχεδόν 2 στους 10 εφήβους μπορεί να νοσηλευτούν ή να εμφανίσουν επιπλοκές.
Η πολιομυελίτιδα οφείλεται σε ιό. Μεταδίδεται στον οργανισμό μέσω του στόματος και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως παράλυση χεριών ή ποδιών ή ακόμα και στο θάνατο λόγω της παράλυσης των αναπνευστικών μυών.
Τι κάνουμε στην εφηβεία για να προστατευτούμε;
Όλα τα κορίτσια και τα αγόρια στην εφηβεία χρειάζεται να θυμούνται να εμβολιάζονται από την ηλικία των 11 ετών με το εμβόλιο TdapIPV που είναι το πρώτο εμβόλιο που προστατεύει τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες από τις τέσσερις θανατηφόρες αυτές ασθένειες.
Επίσης, μετά από 10 χρόνια σε ηλικία 21 έτους, χρειάζεται να γίνεται επαναληπτική δόση Td μόνο κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας.
Ρώτησε τους γονείς σου εάν έχεις κάνει το εμβόλιο και εάν έχει ξεχαστεί, μίλησε με τον παιδίατρό σου για το πότε μπορείς να το κάνεις.
Με τη συνεργασία:Άρτεμις Τσίτσικα
Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ» Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Τριανταφυλλιά Σδόγγου
Παιδίατρος, Επιστ. Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής