Μύθοι και αλήθειες για την περίοδο

Στην περίοδο της εφηβείας, μπαίνουν οι βάσεις για την μακροπρόθεσμα καλή γυναικολογική υγεία κάθε εφήβου.

Σαν μητέρα της, μπορείτε να την καθοδηγήσετε και να την βοηθήσετε να κάνει από νωρίς σωστές επιλογές.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κάποιες ΑΛΗΘΕΙΕΣ, που όλες οι γυναίκες, πρέπει να γνωρίζουμε:

  1.  Το βαμβάκι αποτελεί μία άριστη επιλογή στην περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής.

Είναι καλό να εντάξουμε το βαμβάκι στην καθημερινή μας υγιεινή ως ρουτίνα. Μπορεί, για παράδειγμα, τα συνθετικά εσώρουχα να είναι πιο ελκυστικά στο μάτι, ωστόσο τα βαμβακερά εσώρουχα, λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του φυσικού αυτού συστατικού, είναι πιο υγιεινά. Το βαμβάκι είναι υδρόφιλο, συνεπώς απορροφά τον ιδρώτα και τα υγρά του σώματος, είναι πολύ ανθεκτικό, δροσερό και υποαλλεργικό. Γι’ αυτό αποτελεί μία άριστη επιλογή όταν πρόκειται για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

  1. Τα συνθετικά υλικά ευνοούν τις μολύνσεις.

Για την υγιεινή προστασία της ευαίσθητης περιοχής καλό είναι να επιλέγονται όσο το δυνατόν φυσικά ή φιλικά στο δέρμα υλικά. Ο λόγος για τον οποίο κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο είναι ότι τα συνθετικά υλικά δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, ενώ σε συνδυασμό με την τριβή που προκαλείται με τα ρούχα, αυξάνεται η θερμοκρασία στην περιοχή, προκαλείται εφίδρωση με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον που ευνοεί τις μολύνσεις.

  1. Είναι απαραίτητη η συχνή αλλαγή σερβιέτας και εσώρουχου κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Όταν μία γυναίκα είναι αδιάθετη, πρέπει να φροντίσει να αλλάζει σερβιέτα πάρα πολύ συχνά. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από τη ροή. Θα πρέπει ωστόσο να έχει υπ’ όψη ότι η πιθανότητα κολπικής λοίμωξης είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της περιόδου και γι΄αυτό θα πρέπει να είναι πάρα πολύ σχολαστική με την ατομική της υγιεινή. Σημαντική επίσης είναι και η καθημερινή αλλαγή εσώρουχου, ακόμα και δύο φορές την ημέρα αν κάποια γυναίκα γυμνάζεται, ενώ καλό είναι να προτιμώνται τα βαμβακερά εσώρουχα τα οποία επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, προστατεύοντας έτσι αποτελεσματικότερα την ευαίσθητη περιοχή από την ανάπτυξη τυχόν ερεθισμών ή και μολύνσεων.

Και πάμε τώρα και στους ΜΥΘΟΥΣ:

  1. Το σερβιετάκι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση αποτελεί έναν μεγάλο μύθο, καθώς το σερβιετάκι, αν το αλλάζεις συχνά, όχι μόνο δεν ευνοεί τις μολύνσεις, αλλά συμβάλλει και στην καλύτερη υγεία της ευαίσθητης περιοχής. Εξ’ άλλου αυτός είναι και ο λόγος χρήσης του, η δυνατότητα πολύ συχνής αλλαγής, που εξασφαλίζει καθαριότητα και αίσθηση φρεσκάδας. Εφόσον τα σερβιετάκια χρησιμοποιούνται κάθε μέρα, καλό είναι το κάλυμμά τους να είναι φιλικό στο δέρμα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, προϊόντα με κάλυμμα από 100% βαμβάκι τα οποία προσφέρουν υγιεινή προστασία.

  1. Καλό είναι να αποφεύγονται τα συχνά ντους κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγουμε το ντους κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά αντιθέτως, το καθημερινό ντους είναι απαραίτητο για να καθαρίζεται η γεννητική περιοχή από το αίμα και τις διάφορες εκκρίσεις. Επιπλέον, επειδή η γυναίκα έχει μια τάση να ιδρώνει περισσότερο όταν έχει περίοδο, το ντους βοηθάει στην καθαριότητα και φυσικά στο να αισθάνεται καλύτερα. Καλό είναι να επιλέγονται ειδικά προϊόντα που περιέχουν καταπραϋντικά συστατικά, όπως π.χ. χαμομήλι, και βέβαια που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του pH της ευαίσθητης περιοχής.

  1. Είναι προτιμότερο για την ευαίσθητη περιοχή να μην χρησιμοποιούμε κάποιο ειδικό προϊόν. Το νερό είναι υπερ-αρκετό.

Είναι πολύ σημαντικό να μην διαταράσσουμε το φυσιολογικό pH της ευαίσθητης περιοχής. Ο κόλπος διαθέτει σύστημα «αυτοκαθαρισμού» που σημαίνει ότι ένα μέρος από τις λειτουργίες του πραγματοποιούνται προκειμένου να παραμένει καθαρός. Όταν όμως κάποια γυναίκα νιώσει ότι χρειάζεται να φρεσκάρει την περιοχή… τότε μπορεί να την καθαρίσει με άφθονο νερό και ένα ειδικό προϊόν με πολύ ελαφριά σύνθεση που θα επαναφέρει τη φυσιολογική ισορροπία του βλεννογόνου. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθεί το φυσικό pH και η γενικότερη υγιεινή της ευαίσθητής περιοχής. Εάν μία γυναίκα που είναι πολλές ώρες εκτός σπιτιού (π.χ. εργάζεται έως αργά, γυμνάζεται κ.λ.π.) νιώσει την ανάγκη να αναζωογονεί συχνότερα την ευαίσθητη περιοχή, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μαντήλια EveryDay Fresh, τα οποία διαθέτουν επίσης ειδικά σχεδιασμένη φόρμουλα.

Πηγή: www.justgirls.gr

 

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Το κοριτσάκι σας γίνεται γυναίκα
Μιλήστε της για το σώμα της
Η δύσκολη περίοδος της εφηβείας