Αντισύλληψη
Στην εφηβεία σύμφωνα με έρευνες, έχουν αυξηθεί οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και υπολογίζονται κάθε χρόνο σε 84 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες τα 33 εκατομμύρια οφείλονται στο ότι δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια αντισυλληπτική μέθοδος.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Υπουργείου Υγείας, 4 στους 5 εφήβους που έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές και δε χρησιμοποιούν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο, είναι πιθανό να έχουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά το πρώτο χρόνο των σεξουαλικών τους επαφών. Μάλιστα, ο αριθμός των αμβλώσεων υπολογίζεται από 100.000-250.000 κάθε χρόνο, ενώ 20%-25% από αυτές τις εκτρώσεις πραγματοποιούνται σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών.
Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι αποτρέπουν τη μετάδοση κάποιου Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενου Νοσήματος και φροντίζουν για την αποφυγή κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντισύλληψης:
• H αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα ή η διακοπτόμενη συνουσία, δηλαδή η εκσπερμάτωση του άντρα έξω από τον κόλπο της γυναίκας
• Το ανδρικό και το γυναικείο προφυλακτικό
• Τα αντισυλληπτικά χάπια και
• Άλλες μέθοδοι που δεν εφαρμόζονται συχνά στην ηλικία σου, όπως το ενδομήτριο σπείραμα.
Είναι καλό να θυμάσαι πως η ιδανική αντισυλληπτική μέθοδος χρειάζεται να είναι ασφαλής, αποτελεσματική, να την ανέχεσαι καλά και να έχει τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες.
Στην ηλικία σου, αν εξαιρεθεί η αποχή ως μέθοδος αντισύλληψης, η διακοπτόμενη συνουσία είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι έφηβοι, αλλά έχει πολύ μεγάλα ποσοστά αποτυχίας.
Αντίθετα, η δεύτερη πιο συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι το ανδρικό προφυλακτικό και έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
• Είναι φθηνό
• Προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και
• Τα ποσοστά αποτυχίας του αγγίζουν το 2% με ιδανική χρήση, όταν δηλαδή το χρησιμοποιείς και το εφαρμόζεις σε κάθε σεξουαλική επαφή και σε όλη τη διάρκεια της επαφής.
Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν την παλαιότερη μέθοδο ορμονικής αντισύλληψης, αφού χρησιμοποιούνται για περισσότερο από 40 χρόνια και η ασφάλεια της χρήσης τους έχει αποδειχθεί μέσα από εκατομμύρια γυναίκες. Τα αντισυλληπτικά χάπια, πέρα από την επιτυχία της αντισύλληψης που αγγίζει το 99-99,7%, σου παρέχουν και άλλα οφέλη, καθώς μειώνουν την ακμή και την τριχοφυΐα σου και βελτιώνουν τον κύκλο της περιόδου σου. Ωστόσο, χρειάζεται να αποφεύγεται το κάπνισμα κατά τη χρήση τους, γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα και φλεβική θρομβοεμβολική νόσο. Ακόμα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών δεν έχει αποδειχθεί από καμία μελέτη.
Τέλος, υπάρχουν και οι μακράς διάρκειας αντισυλληπτικές μέθοδοι, όπως είναι το ενδομήτριο σπείραμα, το οποίο όμως δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας. Τοποθετείται στη μήτρα της γυναίκας για μεγάλο διάστημα, περίπου για 5 χρόνια, προστατεύει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Να θυμάσαι ότι ο συνδυασμός του ανδρικού προφυλακτικού και των αντισυλληπτικών χαπιών, θεωρείται ο ιδανικός τρόπος για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ωστόσο, ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει μία έφηβος την μέθοδο αντισύλληψης που θα χρησιμοποιήσει είναι μετά από συμβουλή του γυναικολόγου της που σίγουρα γνωρίζει καλύτερα τις ιδιαιτερότητες του κύκλου της.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με άλλα θέματα που αφορούν το σώμα σου, την υγεία και τη διατροφή σου μπορείς επίσης να διαβάσεις εδώ.
Με τη συνεργασία των:Βασίλειος Καρούντζος, Ειδικευόμενος Ιατρός Μαιευτικής - Γυναικολογίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Ευθύμιος Δεληγιώργου, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Άρτεμις Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ» Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής