Κρίσεις Πανικού
Ας μιλήσουμε για τις κρίσεις πανικού
Βασιλική Δημητρακοπούλου
Σύμφωνα με έρευνες το 35.9%-63.3% των εφήβων έχει βιώσει κάποια στιγμή κρίση πανικού, συνήθως μετά το 14ο έτος της ηλικίας.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να βιώσει μια κρίση πανικού σε οποιαδήποτε στρεσογόνο φάση της ζωής του.
Οι κρίσεις πανικού δημιουργούνται από μια αρνητική διαδικασία σκέψεων στο μυαλό σου, που σε οδηγεί σε έντονη ανησυχία για το μέλλον και τις διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα, τέτοιες σκέψεις που συχνά είναι αυθαίρετες, μπορεί να είναι: «δεν θα τα καταφέρω, θα γράψω κάτω από τη βάση», «θα γίνω ρεζίλι».
Η κρίση πανικού εμφανίζεται ως ένα αίσθημα έντονου φόβου ή δυσφορίας, που εκδηλώνεται με πολλά σωματικά συμπτώματα όπως:
• δυσκολία στην αναπνοή
• ταχυπαλμία
• πόνο ή δυσφορία στο στήθος
• ζάλη
• μουδιάσματα π.χ. των χεριών
• αίσθημα ζέστης και ιδρώτας
• τρέμουλο ή ναυτία
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να σε κάνουν να πιστέψεις ότι έχεις κάποια σοβαρή ασθένεια ή ότι χάνεις τον έλεγχο.
Αν έχεις επίμονη ανησυχία ή φόβο ότι θα υπάρξουν και άλλες κρίσεις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς ειδικό και να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις που δημιουργούν την κρίση πανικού.
«Με ενθάρρυναν να συμμετέχω στις δραστηριότητές μου και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά επειδή αυτό ήταν αφόρητο, οργανώσαμε ένα πρόγραμμα ώστε να αυξάνεται σιγά σιγά ο χρόνος που θα περνώ στις εκδηλώσεις αυτές». Επίσης, με βοήθησαν στη διόρθωση λανθασμένων αντιλήψεων που με οδηγούσαν στo να αποφεύγω να κάνω διάφορα πράγματα π.χ. “Όλοι θα κοιτάζουν εμένα” ή “Και αν κάνω κάτι λάθος;” και με εκπαίδευσαν σε νέες δεξιότητες επικοινωνίας».
Είναι σημαντικό να αλλάξεις τον εσωτερικό αρνητικό μονόλογο και να βλέπεις τα πράγματα πιο θετικά και αισιόδοξα. Να θυμάσαι ωστόσο, ότι μια κρίση πανικού διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά και τίποτα χειρότερο από μια απλή δυσφορία δεν μπορεί να σου προκαλέσει.
Βασιλική ΔημητρακοπούλουΨυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης
Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής