Χωρισμός
Οδηγός επιβίωσης μετά τον χωρισμό…
Γιώτα Γαργάλα Στεφάνου
Στην εφηβεία ξυπνάει το ερωτικό ενδιαφέρον, ξεκινούν οι ρομαντικές σχέσεις και το φλερτ. Κάθε συναίσθημα στην εφηβεία υπάρχει μια τάση να το βιώνεις υπερβολικά. Έτσι λοιπόν όταν ερωτεύεσαι ενθουσιάζεσαι και μπορεί κάποιες φορές να “θεοποιήσεις” το άτομο που σε ενδιαφέρει. Τι γίνεται όμως όταν κάτι δεν πάει όπως το περίμενες…
Πώς θα επιβιώσεις μετά από έναν χωρισμό; Να, μερικές απλές συμβουλές:
- Σταμάτησε να τηλεφωνείς. Όχι, δε θα αλλάξει γνώμη αν του/της τηλεφωνείς είκοσι φορές το 24ωρο ή αν στέλνεις ένα sms κάθε δευτερόλεπτο. Απλώς θα εκνευριστεί. Και επιπλέον θα δείξεις πως είσαι πολύ αδύναμη.
- Θυμήσου τα ελαττώματα του/της. ΟΚ, τον/την αγαπούσες. Αλλά υπήρχαν στοιχεία πάνω του/της που δεν συμπαθούσες και πολύ… Αντί για παράδειγμα να σκέφτεσαι τα όμορφα μάτια του/της, θυμήσου πως πχ. δεν αγαπούσε πολύ τα ζώα. Ή πως έπαιζε με τις ώρες ηλεκτρονικά… Με αυτό το «τρυκ» θα δεις τον έρωτά σου στις πραγματικές διαστάσεις του.
- Μείνε απασχολημένη. Τακτοποίησε το δωμάτιό σου, κάνε γυμναστική, συνάντησε καινούργιους ανθρώπους, καθάρισε το χάος στην σχολική σου τσάντα. Κάνε οτιδήποτε προκειμένου να μην σκέφτεσαι.
- Απόφυγε τις δραστηριότητες που έχεις συνδέσει μαζί του/της. Μην ακούς το αγαπημένο σας τραγούδι- απλώς θα πονάς περισσότερο. Μην βλέπεις για ένα διάστημα τους κοινούς σας φίλους. Και προς Θεού, μην μιλάς γι’ αυτό παντού και σε όλους.
- Μην λες τον πόνο σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μην παρακολουθείς στα κρυφά το προφίλ του/της πρώην, μην ποστάρεις φωτογραφίες σου που δείχνουν τάχα πόσο χαρούμενη ή πόσο λυπημένη είσαι. Εξαφανίσου για λίγο. Σιώπησε για λίγο. Η σιωπή είναι χρυσός.
- Φρόντισε να δεις τα θετικά. Τώρα, έχεις περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου. Χρησιμοποίησε τον με τρόπο που σε ευχαριστεί.
Μην απογοητεύεσαι. Μπορεί απλά να μην ταιριάζατε. Αυτός που πραγματικά ενδιαφέρεται για εσένα είναι κάπου εκεί έξω και περιμένει να σε γνωρίσει…
Γιώτα Γαργάλα ΣτεφάνουΠαιδίατρος, Επιστημονική Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής