Όταν οι γονείς χωρίζουν
Η εφηβεία είναι μια μεταβατική φάση στη ζωή σου, θεωρείται η ηλικία των αλλαγών. Τι γίνεται όμως όταν σε αυτές τις αλλαγές έρχεται να προστεθεί και μία επιπλέον αλλαγή, το διαζύγιο των γονέων; Στην πραγματικότητα, ακόμη και στην Ελληνική κοινωνία – μία σχετικά συντηρητική κοινωνία- τα διαζύγια είναι πάρα πολύ συχνά. Το 2014, καταγράφηκαν τρεις γάμοι για κάθε διαζύγιο. Με απλά λόγια, στα τρία ζευγάρια που παντρεύονται, το ένα χωρίζει.
Και οι δικοί σου γονείς λοιπόν, μπορεί να σου ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να χωρίσουν… Ίσως νιώθεις θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Ακόμα, όταν οι γονείς χωρίζουν κάποια παιδιά θεωρούν ότι είναι δικό τους λάθος και γεμίζουν ενοχές. Στην πραγματικότητα ένα παιδί ή έφηβος δεν ευθύνεται ποτέ για το διαζύγιο των γονέων του. Οι γονείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη σχέση τους που τους οδήγησαν να πάρουν μια τέτοια απόφαση.
Το διαζύγιο των γονιών σου μπορεί να επιφέρει κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σου. Ενδεχομένως, να χρειαστεί να αλλάξεις σπίτι ή και περιοχή, ακολουθώντας τον έναν από τους δύο γονείς σου. Ένα είναι όμως σίγουρο: η προσαρμοστικότητα του ανθρώπου είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του, η ικανότητά του δηλαδή, να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της ζωής. Ο στόχος σου όμως, δεν θα πρέπει να είναι απλώς η προσαρμογή και η αποδοχή της νέας κατάστασης, αλλά και η προσπάθεια να αντλήσεις μέσα από αυτή την διαδικασία, χρήσιμες εσωτερικές εμπειρίες που θα σε βοηθήσουν στο δικό σου ταξίδι της ζωής και των δικών σου σχέσεων.
Οι γονείς σου μπορεί να μην είναι πια σύζυγοι, θα παραμείνουν όμως, για πάντα γονείς σου. Η αγάπη τους για σένα είναι δεδομένη. Προσπάθησε να παραμείνεις έξω από τις δικές τους διαμάχες, αν υπάρχουν. Δεν σε αφορούν. Σε αφορά η δική σου ζωή: Τα όνειρά σου, οι φίλοι σου, τα μαθήματά σου, τα χόμπι σου. ΟΚ, τα πράγματα μπορεί να φαίνονται δύσκολα στην αρχή αλλά, όπως συμβαίνει πάντα, όλα θα βελτιωθούν.
Άλλωστε, ίσως ανακαλύψεις ότι τελικά προκύπτουν και κάποιες θετικές αλλαγές. Η καθημερινότητά σου είναι πιο ήρεμη, χωρίς εντάσεις και φασαρίες και περνάς περισσότερο ουσιαστικό χρόνο με τον κάθε γονιό σου κάνοντας πιο ευχάριστα πράγματα μαζί.
Με τη συνεργασία:Γιώτα Γαργάλα Στεφάνου, Παιδίατρος, Επιστημονική Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής