Super foods
Super foods/Υπερ-τροφές
Μαρία Σκούρα
Η εφηβεία είναι η ηλικία όπου οι καλές διατροφικές συνήθειες χτίζουν έναν υγιή οργανισμό. Δες πως θα θωρακίσεις τον οργανισμό σου με τροφές αναγνωρισμένες επιστημονικά για τις μοναδικές ιδιότητές τους και πως να τις εισάγεις στην καθημερινή σου διατροφή.
Είναι τροφές υψηλής θρεπτικής και διατροφικής αξίας
• Είναι τροφές “φορτωμένες” με φύτο-θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες , μέταλλα, ιχνοστοιχεία αλλά και άλλα συστατικά που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, όπως ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
• Έρευνες έχουν δείξει ότι καθυστερούν τη γήρανση και προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως o καρκίνος και τα προβλήματα καρδιάς, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής.
• Επίσης, μπορούν να δράσουν ως αναστολείς της πείνας, αφού ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα μετά την κατανάλωσή τους .Έτσι βοηθούν στην απώλεια περιττών κιλών
Υπάρχουν αλήθεια υπερ- τροφές στην Ελληνική γη? Η απάντηση είναι ΝΑΙ και μάλιστα πολλές!! Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε καλύτερα κάποιες από αυτές.
Καρύδια και αμύγδαλα
• Περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμινών, κυρίως Ε, και ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, φώσφορου και μαγνησίου
• Πηγή ω-3 λιπαρών οξέων
Tips για τη χρήση τους: Μια χούφτα ωμά και ανάλατα για σνακ μαζί με φρούτο ή μέσα σε κέικ ή μαζί με δημητριακά πρωινού
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• Πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, απαραίτητη για την ενυδάτωση του δέρματος
• Ισχυρά αντιοξειδωτικά
• Προστατεύει την καρδιά
Tips για τη χρήση του: Ωμό σε σαλάτες ή σε ψωμί αντί για βούτυρο, στο μαγείρεμα σε κάθε γεύμα , ακόμα και για τηγάνισμα.
Κάπαρη
• Πολύ λίγες θερμίδες
• Πλούσια πηγή βιταμινών (Α, B, C, K)
• Περιέχει μέταλλα όπως σίδηρο
• Φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Tips για τη χρήση της: Ωμή σε σαλάτες , σε σάντουιτς, στη φάβα αλλά και μαγειρεμένη σε σάλτσα για ζυμαρικά ή με ψάρι.
Μύρτιλλα, Ρόδια , Κράνα και Κορινθιακή Σταφίδα
• Από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών
• Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις
• Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C
Tips για τη χρήση τους: 1 χούφτα ωμά σε γιαούρτι ή στα δημητριακά πρωινού ή σε φυσικό χυμό μόνα ή μαζί με άλλα φρούτα
Κρόκος Κοζάνης
• Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποιοτικά κρόκους σε παγκόσμια κλίμακα
• Ενισχύει τη λειτουργία του στομάχου και βοηθά στην αϋπνία
• Προστατεύει την καρδιά
• Βοηθά στην απώλεια βάρους
• Είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό
Tips για τη χρήση τους: Στο μαγείρεμα όπως σούπες, ριζότο, ζυμαρικά, σάλτσες, θαλασσινά αλλά και σε ρόφημα ( μαζί με άλλα βότανα όπως τσάι του βουνού)
Μαστίχα Χίου
• Ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
• Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φάρμακο των γαστρεντερικών παθήσεων
• Προληπτικό και θεραπευτικό μέσο κατά τις τερηδόνας
• Ασπίδα ενάντια στο καρκίνο
Tips για τη χρήση της: Σε γλυκά και κέικ , στο μαγείρεμα , σε τσίχλες
Μέλι
• Σημαντική αντιμικροβιακή δράση έναντι βακτηρίων
• Πλούσια πηγή βιταμινών , ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών
• Όσο πιο σκούρο το χρώμα του, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει
Tips για τη χρήση του: Αντί για ζάχαρη σε γλυκά και ροφήματα, στο γιαούρτι, στα δημητριακά, σε σως για σαλάτες.
Και η λίστα συνεχίζεται….
Να θυμάσαι ότι η καθημερινή κατανάλωση υπερτροφών υπόσχεται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και διατήρηση της νεανικότητας, βελτίωση της υγείας και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες.
Μαρία ΣκούραΔιατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης
Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής