Πώς να θωρακίσω τον οργανισμό μου
Πώς να θωρακίσω τον οργανισμό μου ενάντια στις ιώσεις
Μαρία Σκούρα
Η εφηβεία είναι μια ηλικία με πολλές δραστηριότητες, κοινωνική ζωή, αλλά και υποχρεώσεις. Γι΄αυτό είναι ανεπιθύμητο να χαλάει το καθημερινό πρόγραμμά λόγω των ασθενειών όπως γρίπη και διαφόρων ιώσεων που μπορεί να προσβάλλουν τον οργανισμό μας. Είναι σημαντικό λοιπόν, να γνωρίζεις πώς να διαφυλάξεις την υγεία σου, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού σου.
Σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες A, C, E και ο Ψευδάργυρος δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν και κάνουν τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις.
Η βιταμίνη Α παρέχει πολλές και σημαντικές ‘υπηρεσίες’ στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, οι οποίες δρουν σαν ασπίδα έναντι στους ιούς-εισβολείς. Επίσης, με την αντιοξειδωτική της δράση αυξάνει την άμυνα των κυτταρικών μεμβρανών απέναντι στην οξείδωση των κυττάρων. Οι κύριες πηγές της είναι το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα και τα γαλακτοκομικά .
Η βιταμίνη C παίζει κι αυτή πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού σου, αφού η έλλειψή της έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη αντίσταση σε κάποιους παθογόνους οργανισμούς. Σε σχέση με το κοινό κρυολόγημα, έρευνες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ασθένειας (ίωση), βοηθώντας στη γρηγορότερη ανάρρωση. Οι κύριες πηγές της είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα γρέιπ-φρούτ, τα μούρα (φράουλες, μύρτιλα) το ρόδι, οι πιπεριές , το μπρόκολο, το σπανάκι και άλλα λαχανικά.
Η βιταμίνη Ε συμμετέχει στη παραγωγή αντισωμάτων και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπου μαζί με τη βιταμίνη C εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Τα φυτικά λάδια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο), ο σολομός αλλά και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης Ε.
Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου. Ελλείψεις σε αυτόν μπορεί να είναι η αιτία συχνών κρυολογημάτων και γρίπης. Μερικές από τις κύριες πηγές του αποτελούν το βοδινό κρέας , τα θαλασσινά , το αυγό, οι σαρδέλες και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Υπάρχουν επίσης, και κάποιες άλλες τροφές που μέσω διάφορων μηχανισμών εμποδίζουν ή/και αποτρέπουν την ανάπτυξη των ιώσεων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το σκόρδο, το γιαούρτι και το λάχανο. Έρευνες επιβεβαιώνουν την αντί- μικροβιακή και αντί- βακτηριδιακή δραστηριότητα του σκόρδου και την ικανότητα του να καταπολεμά του ιούς –εισβολείς. Το γιαούρτι, αλλά και άλλα προβιοτικά και προϊόντα ζύμωσης όπως το κεφίρ, συνεισφέρουν κι αυτά στη καλή υγεία του εντέρου, και κατά επέκταση της άμυνας του οργανισμού, αφού το 60-70% της λειτουργίας του ανοσοποιητικού βασίζεται στο γαστρεντερικό σύστημα.
Μερικά ακόμα tips για να προφυλαχτείς από ιώσεις είναι να πλένεις συχνά τα χέρια σου και ειδικά πριν φας κάτι, να αποφεύγεις κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο και να καταναλώνεις τροφές που σε προστατεύουν. Στην περίπτωση που σε «νικήσει» ένας ιός, χρειάζεσαι ξεκούραση, πολλά υγρά και ζεστές δυναμωτικές σούπες όπως κοτόσουπα και χορτόσουπα.
Μαρία ΣκούραΔιατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης
Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής