Διατροφικοί μύθοι
Στην εφηβεία η έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, είναι συχνή ακόμα και για την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τη διατροφή. Μάλιστα, οι πληροφορίες γι’ αυτό το θέμα, που προέρχονται από την τηλεόραση, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, αλλά και από το διαδίκτυο είναι πολλές και ποικίλες. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές οι πληροφορίες που αναπαράγονται σχετικά με τη διατροφή, είναι λανθασμένες, καθώς ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του χωρίς να είναι ειδικός. Είναι λοιπόν, πολύ εύκολο να δημιουργηθούν μύθοι γύρω από τη διατροφή, και μάλιστα, να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τους ειδικούς για την αποκατάσταση της αλήθειας. Υπάρχουν διατροφικοί μύθοι τόσο διαδεδομένοι, που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά, και δεν καταρρίπτονται παρά μόνο αφού περάσουν χρόνια και αποδειχθούν λανθασμένοι. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να απευθύνεσαι σε ειδικούς που έχουν πραγματικές γνώσεις σε θέματα διατροφής και να εμπιστεύεσαι μελέτες που έχουν επιστημονικό κύρος και βαρύτητα. Ας δούμε κάποιους από τους διατροφικούς μύθους που έχουν προκύψει, μόνο για να μας μπερδέψουν :
• «Το ψωμί παχαίνει»
Μύθος. Το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής και μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα όπως μακαρόνια , ρύζι, δημητριακά κα. καταναλώνεται καθημερινά. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, όπως με όλες τις τροφές, είναι η υπέρ- κατανάλωση του σε κάθε γεύμα. Το ψωμί, κυρίως το μαύρο, το οποίο έχει τις ίδιες θερμίδες με το άσπρο, μας προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και φυτικές ίνες, στοιχεία απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.
• «Τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη δεν πρέπει να τρώνε αυγά»
Μύθος. Το αυγό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμινών Β12, Β2 , D, αλλά και χοληστερίνης. Εάν καταναλώνονται με μέτρο δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αποκλείσεις από τη διατροφή σου. Υγιείς έφηβοι με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης μπορούν να καταναλώνουν μέχρι 4 την εβδομάδα. Κι αν για κάποιο λόγο έχεις υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να αρκείσαι στα 2 την εβδομάδα.
• «Η μαύρη ζάχαρη παχαίνει λιγότερο από τη λευκή»
Μύθος. Η μαύρη ζάχαρη έχει τις ίδιες θερμίδες με την λευκή ζάχαρη. Αυτό που την κάνει ανώτερη διατροφικά είναι η περιεκτικότητά της σε μερικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο.
• «Τα σπορέλαια έχουν λιγότερες θερμίδες από το ελαιόλαδο»
Μύθος. Το ελαιόλαδο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα σπορέλαια αλλά και τα άλλα λίπη (π.χ. βούτυρο). Η διαφορά του ελαιόλαδου έναντι των άλλων ελαίων είναι στη θρεπτική του αξία, καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και μιας σειράς άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών.
• «Τα light προϊόντα δεν έχουν θερμίδες και αποτελούν τη λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας»
Μύθος. Τα χαμηλά σε λιπαρά προϊόντα, δεν λύνουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν άλλες τροφές με υψηλά λιπαρά και αυτό να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για σωστή απώλεια βάρους είναι η μείωση των θερμίδων συνολικά σε μια μέρα και η υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα, τρόφιμα που «παχαίνουν» και τρόφιμα που «αδυνατίζουν». Υπάρχουν καλές και κακές διατροφικές συνήθειες. Μία διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες και έχει ως βάση την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής είναι η ιδανική.
Με τη συνεργασία:Μαρία Σκούρα
Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής