Μειώνουμε τα οικιακά μας σκουπίδια
Η εφηβεία είναι η ηλικία της ευαισθητοποίησης για διάφορα κοινωνικά θέματα, είναι η ηλικία που μπορείς με τις πράξεις σου να κάνεις τη διαφορά. Η μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη και οι κλιματολογικές αλλαγές έχουν επιβαρύνει πολύ τον πλανήτη μας. Όλες οι έρευνες που γίνονται σχετικά με αυτές τις αλλαγές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η ανακύκλωση συνεπώς, και η μείωση των οικιακών μας σκουπιδιών είναι μια μικρή, αλλά σημαντική συνεισφορά στην προστασία του πλανήτη μας, με σκοπό την βελτίωση της ίδιας μας της ζωής.
Ας ανακαλύψουμε νέα κίνητρα και ας βοηθήσουμε όλοι μαζί στην μείωση των οικιακών σκουπιδιών!
Τι δημιουργεί όμως αλήθεια, τα οικιακά σκουπίδια; Ο καταναλωτισμός είναι η απάντηση. Η μείωση των οικιακών σκουπιδιών χρειάζεται να γίνει συνήθεια, τρόπος ζωής. Χρειάζεται να καλλιεργήσεις μέσα σου, το συναίσθημα του σεβασμού. Σεβόμαστε τα χρήματα με τα οποία αγοράζουμε μελάνια για τον εκτυπωτή και δεν κάνουμε άσκοπες εκτυπώσεις. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε και από την αλόγιστη σπατάλη του χαρτιού. Σέβομαι το φαγητό και δεν το πετάω στα σκουπίδια. Το φυλάω στο ψυγείο και το τρώω την επόμενη μέρα. Τα κορίτσια στην ηλικία σου, συχνά έχουν την τάση να πετάνε ρούχα, λέγοντας ότι δεν τους κάνουν ή ότι πάλιωσαν, ενώ απλά τα έχουν βαρεθεί. Ακόμα και τα ρούχα ανακυκλώνονται…
• Μπορείς να τα φυλάξεις σε μια ντουλάπα και μετά από κάποιους μήνες να τα ανακαλύψεις πάλι. Θα σου φανούν σαν καινούργια, απλούστατα διότι θα τα έχεις πεθυμήσει. Εξάλλου, πολλά μπορεί να τα είχες φορέσει μόνο δυο-τρεις φορές.
• Μπορείς να τα δώσεις σε κάποιον φορέα προκειμένου να τα προωθήσουν σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
• Μπορείς να φτιάξεις με αυτά πρωτότυπα διακοσμητικά για το δωμάτιό σου, όπως πχ μαξιλαροθήκες από παλιά πουλόβερ ή T-shirts
Όταν αγοράζουμε λιγότερα, π.χ. τρόφιμα, ρούχα, τετράδια, μολύβια, καλλυντικά, τόσο περισσότερο μειώνουμε τα σκουπίδια μας. Δεν είναι θέμα τσιγκουνιάς. Μπορείς να αγοράσεις έναν κουμπαρά και να βάζεις μέσα τα χρήματα που γλυτώνεις από την σπατάλη αγοράζοντας το τρίτο μολύβι ματιών, ή το δέκατο πέμπτο μπλουζάκι. Σκέψου ότι ο κουμπαράς είναι δικός σου και μπορείς να πάρεις στις καλοκαιρινές διακοπές σου τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν ή να κάνεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο κάνοντας καλή διαχείριση χρημάτων, μειώνονται και τα οικιακά σκουπίδια.
Τέλος, μπορείς να αναπτύξεις και το καλλιτεχνικό σου ταλέντο από τα σκουπίδια, τα ανακυκλώσιμα πάντα, εάν ασχοληθείς με δημιουργίες. Μπορείς να φτιάξεις ένα κολάζ από γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, και άλλα σχολικά υλικά τα οποία υπάρχουν πληθώρα σε κάθε γραφείο. Ίσως έχεις μια καλλιτέχνιδα μέσα σου και δεν το ξέρεις!
Με τη συνεργασία:Tζώρτζια Βρεττού, Σύμβουλος Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Άρτεμις Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ» Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής