Το δωμάτιό σου

 

Στην εφηβεία το δωμάτιό μας είναι το καταφύγιο μας, ο μικρόκοσμός μας. Όταν ακούς τη λέξη «περιβάλλον» το μυαλό σου μπορεί να ταξιδεύει στον εξωτερικό χώρο, δηλαδή  στην φύση. Ωστόσο, το πιο άμεσο περιβάλλον σου είναι το δωμάτιό σου.

Είναι σημαντικό να διαμορφώσεις τον χώρο σου όπως πραγματικά σε αντιπροσωπεύει.

Ξεδίπλωσε τον καλλιτέχνη που κρύβεις μέσα σου. Για να γίνει όμως αυτό, πρωτίστως πρέπει το περιβάλλον σου, το δωμάτιο σου, να είναι καθαρό, τακτοποιημένο. Το τακτοποιημένο δωμάτιο, θα σε βοηθήσει να οργανώσεις  όχι μόνο τον χώρο σου, αλλά και τη σκέψη σου. Πέταξε τα άχρηστα πράγματα γύρω σου, κάνοντας τη δική σου ανακύκλωση. Παλιά βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά που στοιβάζονται σχεδόν σε κάθε δωμάτιο, πριν τα ρίξεις στον κάδο ανακύκλωσης, ρίξε μια ματιά. Βρες μότο, ωραίες φωτογραφίες, αποσπάσματα και αναφορές, και φτιάξε το δικό σου κολάζ-πίνακα. Στόλισε κάποιον τοίχο του δωματίου με το έργο σου! Η παρέα σου θα ενθουσιαστεί!

Στην επιστροφή από το σχολείο, είδες ένα ξύλινο κουτί; Μπορείς να το πάρεις και να το ανακυκλώσεις. Χρησιμοποίησε το αγαπημένο σου χρώμα και βάψ’ το. Κάπου, μέσα στο σπίτι θα υπάρχουν μαξιλάρια. Βάλε επάνω πολλά χρωματιστά μαξιλάρια και ο καναπές σου είναι έτοιμος. Οι φίλοι και οι φίλες σου θα εκπλαγούν!

Ήδη το δωμάτιο σου, το περιβάλλον στο οποίο περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας άλλαξε ευχάριστα. Διέθεσε λίγο χρόνο, ανακύκλωσε, δημιούργησε, ενέπνευσε, δραστηριοποιήσου, ενέργησε.

Με τη συνεργασία:

Tζώρτζια Βρεττού, Σύμβουλος Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

 Άρτεμις Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ»  Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Κήπος στην βεράντα
Μειώνουμε τα οικιακά μας σκουπίδια
Το περιβάλλον που συχνάζω