ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ

Εμμηνόπαυση

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Τι συμβαίνει στο σώμα σου

Τι συμβαίνει στο σώμα σου

Η εμμηνόπαυση, η μόνιμη διακοπή δηλαδή της περιόδου, για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, σηματοδοτεί το μεταβατικό στάδιο, από την αναπαραγωγική στην μη αναπαραγωγική φάση, στη ζωή μιας γυναίκας.

Κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων τα οποία αποθηκεύονται στις ωοθήκες και απελευθερώνονται κάθε μήνα, με την έναρξη της περιόδου. Όταν μία γυναίκα πλησιάζει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, ο οργανισμός ξεκινά μία φάση προσαρμογής, η οποία συνήθως διαρκεί 1 με 2 χρόνια. Η φάση αυτή ονομάζεται κλιμακτήριος.

Κατά την κλιμακτήριο, οι ωοθήκες παύουν σταδιακά να απελευθερώνουν ωάρια και μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, παρατηρούνται:

  1. Ανωμαλίες στον κύκλο (μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα από το σύνηθες μεταξύ περιόδων).
  2. Ορμονικές διαταραχές (οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν εξάψεις, έντονη νυχτερινή εφίδρωση κ.ά.).

Συνήθως η εμμηνόπαυση, εφόσον αποτελεί μία φυσιολογική βιολογική διαδικασία και δεν είναι αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής ή κάποιας νόσου, εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 50. Εάν μετά τη διακοπή της περιόδου, για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, παρουσιαστεί  οποιασδήποτε μορφής ροή αίματος, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ιατρική διερεύνηση.

Quotation mark

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στη ζωή κάθε γυναίκας το οποίο όμως  πολλές δεν αντιμετωπίζουν θετικά.

Quotation mark

Τόσο οι διακυμάνσεις στη διάθεση που συνήθως προκαλεί η κλιμακτήριος, όσο και οι υπόλοιπες αλλαγές που συνήθως συμβαίνουν στη ζωή τους σε αυτήν την ηλικία (πχ. παίρνουν σύνταξη, τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι ή μπορεί ακόμα και να αποκτήσουν εγγόνια) ενδέχεται να τις επηρεάσουν αρνητικά, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι κάτι όμορφο φτάνει στο τέλος του.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει!

Η κλιμακτήριος είναι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή κάθε γυναίκας, γεμάτο νέες προκλήσεις και νέα δεδομένα. Είναι λογικό όλες αυτές οι αλλαγές να την φοβίζουν, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία ώριμη γυναίκα είναι πιο ήρεμη, πιο κατασταλαγμένη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, τώρα έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό της και να κάνει όλα όσα ήθελε αλλά οι πολλαπλές υποχρεώσεις της στο παρελθόν δεν της το επέτρεπαν… να δει φίλους, να ταξιδέψει, να διαβάσει ένα βιβλίο. Η νέα αυτή περίοδος είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να απολαύσει όλα αυτά για τα οποία κόπιασε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν πρόκειται για το τέλος αλλά για ένα πολύ όμορφο νέο ξεκίνημα.

Με τη συνεργασία της Μαιευτήρος- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Όλγας Ε. Μπίκου

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ