Ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων
Στην εφηβική ηλικία υπάρχει η τάση να πειραματίζεσαι με κάθε τι καινούργιο και να πρωτοπορείς. Είσαι σημαντικό να είσαι ευαισθητοποιημένη αναφορικά με τις ανάγκες του περιβάλλοντος και να συμμετέχεις σε νέες δράσεις.
Έχεις σκεφτεί τι άλλο θα μπορούσες να ανακυκλώσεις εκτός από χαρτί, πλαστικά μπουκάλια, τενεκεδάκια κλπ; Μπορείς να ανακυκλώσεις το κινητό σου.
Ως έφηβη, σίγουρα έχεις κινητό τηλέφωνο. Επίσης, βομβαρδίζεσαι καθημερινά από τις διαφημίσεις με τα νέα, εξελιγμένα μοντέλα κινητών. Αλλάζεις συσκευή συχνά για να είσαι μέσα στην τεχνολογία. Τι κάνεις με τις παλιές σου συσκευές και τα εξαρτήματα τους; Τα κρατάς σε ένα συρτάρι του γραφείου σου, μήπως κάποτε τα χρειαστείς.
«Σε πρόσφατη έρευνά του το γερμανικό κέντρο Πληροφόρησης για την Κινητή τηλεφωνία (IZMF) καταλήγει ότι μόλις ένα στα δέκα κινητά τηλέφωνα που βγαίνουν σε αχρησία ανακυκλώνονται.
Ρώτησε στον πάροχό σου και ενημερώσου για την ανακύκλωση του παλιού σου κινητού. Κάνε μόνη σου έρευνα στο διαδίκτυο. Θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Θα μπορέσεις ακόμα και να πουλήσεις την παλιά σου συσκευή σε εταιρεία ανακύκλωσης.
Μην κάνεις το λάθος να πετάξεις στο καλάθι των αχρήστων την συσκευή σου. Φαντάσου εκατομμύρια άχρηστες, παλιές συσκευές κινητών τηλεφώνων να ήταν πεταμένες στα σκουπίδια! Η μόλυνση θα ήταν αδιανόητη. Η καταστροφή του περιβάλλοντος ακόμα μεγαλύτερη. Ένα κινητό τηλέφωνο αποτελείται από μέταλλα και πλαστικό, ενώ η μπαταρία περιέχει στοιχεία όπως νικέλιο και κάδμιο. Αν θαφτούν ή καούν επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Η ατμόσφαιρα γεμίζει με αιωρούμενα τοξικά σωματίδια.
Το παλιό σου κινητό λοιπόν, έχει αξία. Ίσως μεγαλύτερη από το καινούργιο τελευταίο μοντέλο που κυκλοφορεί στην αγορά. Μάθε πού μπορείς να το ανακυκλώσεις. Ενημερώσου για τα οφέλη αυτής της ανακύκλωσης. Σκέψου πόσα κινητά σε αχρηστία κρύβονται στα ντουλάπια των νοικοκυριών!
Μπορείς να κάνεις την δική σου εκστρατεία ανακύκλωσης παλιών κινητών στο σχολείο! Μίλησε με τις συμμαθήτριές σου και τους συμμαθητές σου. Φρόντισε για το περιβάλλον στο οποίο ζεις, οργανώνοντας δράσεις.
Με τη συνεργασία:Tζώρτζια Βρεττού, Σύμβουλος Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής