Puberty icon

ΕΦΗΒΕΙΑ

Ελέγχω τα συναισθήματά μου

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Cutting ή αυτοτραυματισμός

Cutting ή αυτοτραυματισμός

Cutting ή αυτοτραυματισμός: σημάδι κατάθλιψης για τα κορίτσια

Βασιλική Δημητρακοπούλου

 

Η εφηβεία είναι μια ηλικία κατά την οποία μπορεί να παρουσιαστούν συχνές συναισθηματικές διακυμάνσεις και μελαγχολική διάθεση. Σύμφωνα με έρευνες, οι έφηβοι μπορεί να παρουσιάσουν καταθλιπτικό συναίσθημα σε ποσοστό έως 20%, ενώ η διάγνωση της κατάθλιψης αγγίζει το 5% των εφήβων.

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με κάποια συμπτώματα όπως κόπωση για μεγάλα διαστήματα και απώλεια της ευχαρίστησης σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, οξύθυμη συμπεριφορά και επιθετικότητα, αϋπνία, μείωση στη σχολική επίδοση και διαταραχή στην όρεξη (απώλεια βάρους ή μεγάλη αύξηση του βάρους), μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, ψυχοσωματικά ενοχλήματα, τάση για απομόνωση και αισθήματα ενοχής. Επιπλέον, η κατάθλιψη μπορεί να εκφραστεί με σκέψεις θανάτου ή αυτοτραυματικές συμπεριφορές όπως το «cutting». Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες 13.2% των εφήβων αναφέρουν συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.

Το «cutting» είναι ο αυτοτραυματισμός των μερών του σώματος του εφήβου με αιχμηρά αντικείμενα προκειμένου να παρουσιαστεί αίμα. Συνήθως, οι έφηβοι επιλέγουν την εσωτερική πλευρά των καρπών ή άλλα μέρη του σώματος τους, τα οποία δεν φαίνονται εύκολα στους άλλους και μπορούν να τα κρύψουν. Μία έφηβη ενδέχεται να κάνει «cutting» γιατί νιώθει έντονα αρνητικά συναισθήματα για καταστάσεις τις οποίες βιώνει, όπως πίεση, άγχος, απόρριψη, εμμονές και ψάχνει έναν τρόπο να τα αποφορτίσει. Μπορεί να νομίσει ότι προκαλώντας έναν σωματικό πόνο θα ανακουφιστεί ο εσωτερικός συναισθηματικός πόνος που νιώθει. Όμως, αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί ο εσωτερικός πόνος συνεχίζει να υπάρχει και μετά τον αυτοτραυματισμό.

Όταν βιώνεις δύσκολες καταστάσεις και νιώθεις ότι δεν μπορείς να τις διαχειριστείς είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Θα σε βοηθήσει να αποδεχθείς τα συναισθήματά σου θετικά και αρνητικά, ώστε να είσαι σε θέση να τα διαχειριστείς καλύτερα και θα αισθανθείς ότι δεν είσαι μόνη, κάποιος μπορεί να σε καταλάβει και να σε υποστηρίξει.

Επίσης, όταν νιώθεις έντονα αρνητικά συναισθήματα, δοκίμασε να τα διοχετεύσεις σε κάποια δημιουργική δραστηριότητα π.χ. ζωγραφική, δημιουργία ποιημάτων κα. Μπορείς επίσης, να δοκιμάσεις να αρχίσεις να γράφεις. Αν δεν είσαι έτοιμη να μιλήσεις σε κάποιον, προσπάθησε να εκφραστείς σημειώνοντας σε ένα τετράδιο όλα αυτά που νιώθεις. Ακόμα, ο αθλητισμός, η γυμναστική, το τρέξιμο ή ο έντονος χορός θα σε βοηθήσουν να αποφορτιστείς συναισθηματικά. Άλλες τεχνικές αποτροπής του «cutting» την κρίσιμη στιγμή είναι το τρίψιμο μιας γόμας στο σημείο του σώματος που θέλεις να τραυματίσεις ή να τραβήξεις κόκκινες γραμμές με ένα κόκκινο στυλό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μιλήσεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι για αυτά που νιώθεις και να μην τα κρατήσεις μέσα σου.

Βασιλική Δημητρακοπούλου

Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης

Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ