Ζήλια
Στην εφηβεία οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν την διάθεσή σου και τα συναισθήματά σου. Τα συναισθήματά σου μπορεί να αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη και υπάρχει μια τάση να βιώνεις όλα τα συναισθήματά σου σε υπερβολικές δόσεις. Τι γίνεται όμως όταν νιώθεις έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως για παράδειγμα η ζήλια;
Η ζήλια μπορεί εύκολα να χαλάσει μια φιλία. Όταν ζηλεύουμε κάτι που έχει κάποιος άλλος, κι εμείς δεν μπορούμε να το αποκτήσουμε, τότε ίσως μας έρχεται να του κάνουμε κακό. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αισθανθεί έτσι κάποια στιγμή. Όταν αισθάνεσαι έτσι είναι δύσκολο να αποφασίσεις τι να κάνεις, σκέφτεσαι ότι σε έχουν αδικήσει. Είναι όμως χρήσιμο να σκεφτείς όλα εκείνα τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Είσαι πολύ τυχερή γιατί έχεις πολλά πράγματα που είναι ακριβώς όπως τα θέλεις.
Η ζήλια τα κάνει όλα χειρότερα
Μερικές φορές επίσης, είναι δύσκολο να μοιραστείς τους φίλους σου. Θέλεις να τους κρατήσεις μόνο για τον εαυτό σου. Όταν μια φίλη σου κάνει μια καινούργια φιλία ή δημιουργήσει μια σχέση με ένα αγόρι και εσύ ζηλέψεις, προσπάθησε να ελέγξεις τη ζήλια σου. Το γεγονός ότι η φίλη σου έκανε μια νέα, στενή σχέση ή μια καινούργια φίλη, δεν σημαίνει ότι δεν θεωρεί πια σημαντική τη δική σου φιλία. Ούτε ότι σε αγαπάει λιγότερο. Απλώς, αγαπάει και κάποιο άλλο άτομο το ίδιο με σένα. Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση, θα μπορούσες να γνωρίσεις και εσύ το κορίτσι αυτό και εάν την συμπαθήσεις επίσης, να γίνετε μια ευχάριστη παρέα τριών ατόμων. Εάν από την άλλη μεριά, εσύ ξεκινήσεις μια σχέση και η φίλη σου ζηλέψει, δείξε κατανόηση και προσπάθησε να της εξηγήσεις.
Η ζήλια είναι πολύ δυνατό συναίσθημα, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λύπη, εκνευρισμό και μοναξιά. Η ζήλια δυναμώνει με τη βοήθεια της φαντασίας σου. Μπορεί να θέλεις να μένεις μόνη πιο συχνά και να μην θέλεις καν την παρέα των φίλων σου. Αν ποτέ αισθανθείς έτσι, μην το κρατήσεις μέσα σου. Δοκίμασε να το συζητήσεις με κάποιο μεγαλύτερο άτομο που εμπιστεύεσαι. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τι ακριβώς είναι αυτό που ζηλεύεις. Ίσως ανακαλύψεις ότι έχεις ανάγκη από κάποιο χρόνο για να ξεκαθαρίσεις όλες αυτές τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις λύσεις που στριφογυρίζουν συνεχώς στο μυαλό σου.
Βασιλική ΔημητρακοπούλουΨυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής