Ζω χωρίς τον εκφοβισμό
Στην εφηβική ηλικία, οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί, νιώθεις ότι σε καταλαβαίνουν, έχεις κοινά ενδιαφέροντα και σου αρέσει να ανήκεις σε μια παρέα. Επίσης, η τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα στο internet νιώθεις ότι σε φέρνουν πιο κοντά με τους φίλους σου.Ωστόσο, συχνά μπορεί να προκύψουν ερωτηματικά και προβληματισμοί για θέματα που δεν γνωρίζεις ή καταστάσεις που σου είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις.
Ορισμένες φορές υπάρχουν άτομα στο περιβάλλον σου που σε στενοχωρούν ή σε δυσκολεύουν με διάφορους τρόπους:
• Μπορεί να είναι επιθετικά και να φέρονται βίαια (σπρώχνουν, χτυπούν, κλωτσούν κλπ)
• Μπορεί να σε ενοχλούν λεκτικά (πειράγματα, προσβολές, κοροϊδίες)
• Μπορεί να σε αποκλείουν από δραστηριότητες, παρέες ή να σε συκοφαντούν και να διαδίδουν φήμες αναληθείς για σένα
• Μπορεί να σε παρενοχλούν διαδικτυακά δημοσιεύοντας προσωπικά σου δεδομένα και φωτογραφίες, στέλνοντας απειλές και προσβλητικά μηνύματα ή χρησιμοποιώντας υλικό ακατάλληλο που μπορεί να σε βλάψει
• Μπορεί να σε ωθούν να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις και να σε εκβιάζουν
• Μπορεί να σε αγγίζουν σε σημεία του σώματος που δεν θέλεις, να σε πιέζουν να έχεις σεξουαλική σχέση μαζί τους ή να σου επιδεικνύουν σημεία του σώματός τους χωρίς εσύ να το επιθυμείς.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν συμπεριφορές που μπορεί να σε βλάψουν και αναφέρονται με τους όρους εκφοβισμός/ παρενόχληση/ bullying.
Χτίσε την αυτοεκτίμησή σου και αντιμετώπισε τις δυσκολίες σου
Να θυμάσαι: Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε στενοχωρεί, να σε κάνει να νιώθεις άσχημα και να χαλάει την διάθεσή σου.
Είναι σημαντικό να μην επιτρέπεις να σου φέρονται άσχημα. Αντέδρασε με ψυχραιμία και αδιαφορία, αποφεύγοντας την συναισθηματική εμπλοκή, δηλαδή μην ανταποδίδεις την κακή συμπεριφορά, εκτός εάν χρειαστεί να αμυνθείς. Συζήτησέ το με τους φίλους σου και ζήτησε την βοήθεια ενηλίκων, ακόμα και ειδικών εάν χρειαστεί. Για κανένα λόγο μην σκεφθείς να απομονωθείς, δεν είσαι μόνη. Εάν ο εκφοβισμός συμβαίνει από άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον του σχολείου σου, ακόμα και όταν οι καταστάσεις αυτές γίνονται εκτός σχολείου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η διεύθυνση του σχολείου έχει ευθύνη για τέτοια περιστατικά και είναι στις αρμοδιότητές της να παρέμβει όταν το μάθει.
Εάν αυτό δεν συμβαίνει σε εσένα, αλλά σε κάποιο φίλο ή συμμαθητή σου, μην διστάσεις να το συζητήσεις μαζί του και να βρείτε λύση. Μην αδιαφορήσεις γι’ αυτό που συμβαίνει στο διπλανό σου.
Ήξερες ότι:
• τα άτομα που έχουν τέτοιες συμπεριφορές συνήθως έχουν τις δικές τους δυσκολίες και χρειάζονται και αυτά βοήθεια.
• Τα άτομα που παρενοχλούν άλλους συνήθως, επιλέγουν άτομα που δεν μιλάνε και ποντάρουν στο ότι τα θύματά τους δεν θα τους μαρτυρήσουν προκειμένου να συνεχίζουν ανενόχλητοι τα πειράγματά τους.
• Ορισμένες φορές η διαφορετικότητα ή οι επιτυχίες, γεννούν φθόνο που μπορεί να οδηγήσουν τους άλλους στο να σε αδικήσουν και να σου φερθούν άσχημα.
• Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή, έχουν υποστεί ανάλογες συμπεριφορές.
Εάν εσύ έχεις φερθεί άσχημα σε κάποιον, είναι καλό να κάνεις την αυτοκριτική σου, να αναγνωρίσεις τα λάθη σου και να τα διορθώσεις. Μην παραλείψεις να ζητήσεις συγγνώμη. Επίσης, χρειάζεται να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να ενισχύσεις τα θετικά σου σημεία και να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου. Είναι σημαντικό να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους και να μην κάνεις ποτέ κάτι που δεν θα ήθελες να σου κάνουν.
Με τη συνεργασία:Άρτεμις Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ» Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Βασιλική Δημητρακοπούλου, Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής