Puberty icon

ΕΦΗΒΕΙΑ

Γνωρίζω τα δικαιώματά μου

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Η ιστορία της Ελένης

Η ιστορία της Ελένης

Η Ελένη είναι μία έφηβη 15 ετών, η οποία ανησυχεί πολύ για την φίλη της. «Εδώ και 6 μήνες λέει ότι μιλάει με ένα παιδί στο facebook, το οποίο δεν έχει δει ποτέ από κοντά! Από τότε που σχετίστηκαν έχει αλλάξει η συμπεριφορά της. Έχει κλειστεί πολύ στον εαυτό της, δεν έρχεται βόλτα μαζί μου ενώ είμαστε «κολλητές» – σχεδόν δεν μου μιλάει όπως μου μιλούσε. Μιλάει μόνο για το παιδί αυτό. Ακόμα και το σχολείο έχει παρατήσει. Της λέω ότι ανησυχώ γιατί αυτός που μιλάει είναι ένας ξένος, αλλά αυτή θυμώνει. Μου λέει ότι: “είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ενδιαφέρεται για μένα, με βοηθάει, μπορώ να του πω τα πάντα, να ανοιχτώ, να του πω όλα μου τα προβλήματα… νομίζω ότι είμαι εξαρτημένη από αυτόν”. Το θέμα είναι ότι αυτός πρόσφατα της είπε ότι το προφίλ που είχε στο facebook ήταν ψεύτικο. Της είπε ότι είναι λίγο μεγαλύτερος από εκείνη. Η φίλη μου του έχει πει τα πάντα. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα της ζητάει να του στείλει γυμνές φωτογραφίες της. Δεν είμαι σίγουρη όμως εάν του της έχει στείλει ή όχι.»

Η Ελένη περιγράφει με λεπτομέρεια την διαδικασία του grooming, της σεξουαλικής δηλαδή, αποπλάνησης παιδιών και εφήβων μέσω διαδικτύου από παιδόφιλους που θέλουν να εκμεταλλευτούν σεξουαλικά ανηλίκους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως ενήλικες, κρύβουν όμως την προσωπική τους ταυτότητα και συχνά παρουσιάζονται σαν συνομήλικοι. Πλησιάζουν τα θύματα σε διαδικτυακούς χώρους που είναι δημοφιλείς στους εφήβους, δημιουργούν στενή σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους και σιγά σιγά γίνονται σημαντικοί για αυτούς. Στη συνέχεια εισάγουν το σεξουαλικό στοιχείο στη σχέση. Αν η έφηβη ανταλλάξει γυμνές φωτογραφίες, τότε ο θύτης είναι πιθανό να απειλήσει – εκβιάσει την έφηβη με την δημοσιοποίηση αυτών των φωτογραφιών στο σχολείο και στο οικογενειακό περιβάλλον. Ο απώτερος στόχος του θύτη είναι να συναντηθεί με την έφηβη στον πραγματικό κόσμο, όπου σε μια τέτοια συνάντηση μπορεί να υπάρξει κάποια κακοποίηση ή εκμετάλλευση.

Είναι σημαντικό να είσαι ενημερωμένη για το φαινόμενο της διαδικτυακής αποπλάνησης, να είσαι ευαισθητοποιημένη και να αποφεύγεις να μιλάς με αγνώστους στο διαδίκτυο. Να ξέρεις ότι υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής κλινικής, Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ.Ε.Υποστηρίζω: 8001180015 χωρίς χρέωση, στην οποία μπορείς να καλέσεις εάν αντιμετωπίζεις κάποιο ανάλογο πρόβλημα.

Να θυμάσαι ότι όταν βιώνεις μια δύσκολη κατάσταση στη ζωή σου, υπάρχουν πάντα γύρω σου άνθρωποι που θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν. Συζήτησε με τους γονείς σου, κάποιον καθηγητή ή συγγενή σου. Δεν χρειάζεται να κρατάς τίποτα μέσα σου ή να υπομένεις δύσκολες καταστάσεις, γιατί κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε στενοχωρεί.

Με τη συνεργασία:

Άρτεμις Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ»  Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

 Βασιλική Δημητρακοπούλου, Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης, Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ