Γονείς, τα δικαιώματά τους
Πάντα γίνεται λόγος για τα δικαιώματα του παιδιού και του εφήβου. Έχουν ιδρυθεί παγκοσμίως οργανώσεις, σύλλογοι, κινήματα που στηρίζουν τα παιδιά. Και δικαίως.
Υπάρχουν όμως και οι γονείς, μια μάνα και ένας πατέρας όπου και αυτοί έχουν δικαιώματα. Συνήθως, οι γονείς προσπαθούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα παιδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι τόσο απορροφημένοι στην ανατροφή και στην εκπλήρωση των επιθυμιών των παιδιών τους που παραμελούν κάποιες φορές τις δικές τους ανάγκες. Έχουν όμως, δικαιώματα και αυτοί. Είναι άνθρωποι με αναζητήσεις, θέλω, και όνειρα. Χρειάζεται να δώσεις χώρο στους γονείς σου. Να καταλάβεις ότι και η μητέρα σου θέλει λίγο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό της. Είναι γυναίκα και αυτή και ζητά να την καταλαβαίνουν. Να νοιάζονται για αυτήν. Να έχει λίγο οξυγόνο παραπάνω. Το να είσαι γονέας, δεν σημαίνει ότι είσαι υπηρέτης των παιδιών σου Αυτό είναι σημαντικό να είναι αντιληπτό από τους εφήβους. Οι γονείς βέβαια, χρειάζεται να το εξηγούν αυτό όσο πιο απλά μπορούν, τρυφερά, χωρίς να προτάσσουν το «εμείς που κάνουμε τα πάντα για σένα και δεν το εκτιμάς».
Όσοι έχουν δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις και το αντίστροφο.
Όντως οι γονείς κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους εντός ορίων όμως. Χωρίς όρια η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Μόνο η αγάπη δεν έχει όρια. Ακόμα και ο χρόνος που διαθέτουν οι γονείς στα παιδιά είναι καλό να έχει όρια. Ακόμα και οι συζητήσεις με τα έφηβα κορίτσια χρειάζεται να οριοθετούνται. Οι γονείς δεν είναι οι κολλητοί των εφήβων. Η μάνα δεν είναι η καλύτερη φίλη της έφηβης. Ο ρόλος είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρος. Ο ρόλος είναι αυτός της μάνας. Όταν υπάρξουν όρια και οι ρόλοι είναι σαφείς, τότε ναι, τα δικαιώματα απορρέουν από μόνα τους, χωρίς οι έφηβοι να παραπονιόνται, γιατί οι γονείς τους φεύγουν για ένα Σαββατοκύριακο, ή γιατί η έφηβη πρέπει να βοηθήσει λίγο την μαμά στις δουλειές του σπιτιού. Η οριοθέτηση είναι το σημαντικότερο σε μια μικρή κοινωνία όπως είναι η οικογένεια. Πολλές τέτοιες μικρές κοινωνίες μαζί αποτελούν και αποτυπώνουν μια πόλη, μια χώρα.
Αυτό λοιπόν, είναι σημαντικό να το θυμάσαι, καθώς πολλές φορές μπορεί λόγω της παρορμητικότητας της ηλικίας σου να έρθεις σε σύγκρουση με τους γονείς σου, υποστηρίζοντας τα δικαιώματά σου. Αλλά βέβαια, και οι γονείς έχουν το δικό τους δικαίωμα στη ζωή. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις το δικαίωμά τους να ανησυχούν. Όπως όλα είναι πρωτόγνωρα για εσένα, το ίδιο είναι και για εκείνους.
Με τη συνεργασία:Άρτεμις Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ» Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής