Δικαιώματα παιδιών και εφήβων
Η εφηβεία είναι η ηλικία κατά την οποία αρχίζεις σταδιακά να ανεξαρτητοποιείσαι, να διαχειρίζεσαι μόνη σου θέματα που αφορούν στην καθημερινότητά σου, να αποκτάς συνήθειες και γνώσεις που θα σε ακολουθούν σε όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Όπως όλοι, έτσι κι εσύ, ως έφηβη, έχεις δικαιώματα, τα οποία είναι σημαντικό να γνωρίζεις και να διεκδικείς. Κάποια από αυτά είναι το δικαίωμα στην υγεία, σωματική και ψυχική, στην τροφή, στη στέγη, στην εκπαίδευση, στην ευημερία, στην πληροφόρηση, αλλά και το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών σου στοιχείων και της προσωπικής σου ζωής.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στους χώρους της υγείας έχεις δικαίωμα στην εμπιστευτικότητα, στην υποστήριξη από εκπαιδευμένο και «φιλικό» προσωπικό και στην αποδοχή της διαφορετικότητάς σου αναφορικά με την εθνικότητα, το φύλο, την εμφάνιση, την θρησκεία και το σεξουαλικό προσανατολισμό σου. Επιπλέον, είναι στα δικαιώματά σου να ενημερώνεσαι για την κατάσταση της υγεία σου και για τις μεθόδους θεραπείας που θα ακολουθηθούν σε περίπτωση ασθένειας.
Είναι σημαντικό επίσης να ξέρεις ότι έχεις δικαιώματα και ως έφηβη καταναλώτρια. Τα περισσότερα καταστήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν και σελίδες για διαδικτυακές αγορές. Είναι το λεγόμενο «διαδικτυακό» εμπόριο (e-commerce), το οποίο πέρα από τις υπόλοιπες ιδιότητές του, σχετίζεται και με την προώθηση και πώληση αγαθών. Δεν είναι όμως τόσο απλό και αθώο όλο αυτό πάντα. Κάποιες φορές αυτές οι επιχειρηματικές διαδικτυακές ενέργειες δε σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και χρησιμοποιούν επιθετικό και παραπλανητικό τρόπο που καταπατεί τα δικαιώματα σου. Για παράδειγμα, μπορεί να δώσεις τα στοιχεία σου για να συμμετέχεις σε κάποια κλήρωση και να βρεθείς εγγεγραμμένος σε κάποια συνδρομητική υπηρεσία. Είναι σημαντικό επίσης, να είσαι προσεχτική και να αποφεύγεις να κάνεις οποιαδήποτε διαδικτυακή αγορά αν δεν το συζητήσεις πρώτα με κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι.
Τέλος, να θυμάσαι, ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε απειλεί, να σε προσβάλλει ή να σου φέρεται βίαια και να καταπατά την σωματική σου ακεραιότητα. Σε περίπτωση που βιώνεις κάποια καταπάτηση αυτών των δικαιωμάτων σου στον πραγματικό κόσμο ή στο διαδίκτυο μπορείς να απευθυνθείς στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» ή και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος στην τηλεφωνική γραμμή: 11012.
Να θυμάσαι ότι ως έφηβη έχεις δικαιώματα… προστάτεψέ τα.
Με τη συνεργασία:Βασιλική Δημητρακοπούλου, Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Νίκη Δαλιανά, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Επιστ. Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής