Υπερβολική τριχοφυΐα

Μία από τις πρώτες ενδείξεις ότι μπαίνεις στην εφηβεία, είναι και η εμφάνιση τριχοφυΐας σε διάφορα μέρη του σώματός σου, όπως στις μασχάλες, στα πόδια, αλλά και στα γεννητικά σου όργανα. Μέχρι την εφηβεία, το σώμα είναι καλυμμένο με λεπτές και άχρωμες τρίχες. Μεγαλώνοντας  και λόγω ορμονών οι τρίχες σε ορισμένες περιοχές του σώματος σκουραίνουν και γίνονται πιο χοντρές.

Η υπερβολική τριχοφυΐα σε διάφορα σημεία του σώματος, τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια, μπορεί να προκύψει από την περίσσεια παραγωγή ορμονών, των λεγόμενων ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη.

Η εμφάνιση τριχοφυΐας σε διάφορα σημεία του σώματος κατά την εφηβεία είναι φυσιολογική, η υπερβολική παρουσία της όμως, μπορεί να υποδηλώνει κάποια δυσλειτουργία στον οργανισμό.

Πότε να ζητήσεις ιατρική συμβουλή

Εάν παρατηρήσεις κάποια από τις παρακάτω ενδείξεις στο σώμα σου, καλό θα ήταν να επισκεφθείς τον ιατρό σου και να συζητήσεις μαζί του προκειμένου να σε βοηθήσει.                                                         

  1. Ταχεία τριχοφυΐα σε μέρη όπως το άνω χείλος, τα μάγουλα, το πηγούνι, το λαιμό,  στο εσωτερικό των μηρών ή χαμηλά στην πλάτη
  2. Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που σχετίζεται με ακανόνιστη έμμηνο ρύση
  3. Αν παρατηρήσεις αλλαγή στον τόνο της φωνής, αύξηση της μυϊκής μάζας και μείωση του μεγέθους του μαστού
  4. Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που φαίνεται να επιδεινώνεται από κάποια  φάρμακα (συνήθως έχει προϋπάρξει ενημέρωση  από τον ιατρό)

 Οι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων:

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Προκαλείται από ανισορροπία των ορμονών που μπορεί να οδηγήσουν σε άστατη έμμηνο ρύση, ακμή, σε πολλαπλές κύστες στις ωοθήκες και  αρκετά συχνά δημιουργεί προβλήματα με το βάρος (συνήθως αύξηση του βάρους).
  • Σύνδρομο Cushing: Το σύνδρομο Cushing είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν το σώμα  είναι εκτεθειμένο σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.
  • Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων: Είναι κληρονομική κατάσταση και χαρακτηρίζεται από ανώμαλη παραγωγή των στεροειδών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης και των ανδρογόνων από τα επινεφρίδια.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης, να προκαλέσουν υπερτρίχωση.
  • Υποθυρεοειδισμός: είναι μία κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Η αιτία της  αναφέρεται συχνά, η έλλειψη ιωδίου, αλλά μπορεί να προκαλείται από πολλούς άλλους παράγοντες.
  • Υπερπρολακτιναιμία: είναι μια συχνή διαταραχή της προλακτίνης,  της ορμόνης, που είναι κυρίως γνωστή για τον ρόλο της στην γαλουχία.  Η συγκεκριμένη ορμόνη ελέγχει το νερό και δημιουργεί την ισορροπία των αλάτων στον οργανισμό, καθώς θεωρείται ένας σημαντικός ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει την αυξημένη τριχοφυΐα;

Πριν προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον παιδίατρο ή τον παθολόγο, ο οποίος θα σου υποδείξει τις κατάλληλες μεθόδους εντοπισμού, αξιολόγησης και αντιμετώπισης των αιτίων.

 

Με τη συνεργασία:

Χρέλια Κλεοπάτρα, Ειδικευόμενη  Ιατρός, Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ’, Επιστ. Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Άρτεμις Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ»  Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Οι αλλαγές στο σώμα κατά την εφηβεία
Η σημασία του ύπνου στην ανάπτυξη
Συμβουλές για καλύτερο ύπνο