Ταχεία απώλεια βάρους
Ταχεία απώλεια βάρους – συνέπειες & αποτελέσματα
Μαρία Σκούρα
Έρευνες δείχνουν ότι ένας στους 6 εφήβους κάνει δίαιτα, κυρίως τα κορίτσια, αλλά και γενικότερα οι μαθητές στην ηλικία των 15 ετών, ενώ 1 στους 4 δεν κάνει μεν δίαιτα, αλλά θεωρεί πως θα έπρεπε να αδυνατίσει. Επίσης, μεταξύ όσων κοριτσιών κάνουν δίαιτα ή αυτών που θεωρούν ότι θα έπρεπε να κάνουν δίαιτα για να χάσουν κιλά, τα περισσότερα (7 στα 10) έχουν φυσιολογικό βάρος ή χαμηλότερο του φυσιολογικού σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Στην εφηβεία όπου το σώμα σου αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, μια δίαιτα στερητική με σκοπό τη γρήγορη απώλεια, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την σωματική ανάπτυξη και την γενικότερη υγεία σου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινούν ένα πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους, θέλουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα. Όμως η απότομη μείωση βάρους (άνω των 4 κιλών το μήνα) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και το σώμα μας.
Οι δίαιτες που εφαρμόζονται με σκοπό τη γρήγορη απώλεια είναι αρκετά στερητικές , με σημαντική μείωση της ποσότητας τροφής που τρώμε καθημερινά, και κατ’ επέκταση και των βιταμινών και μετάλλων.
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στο σώμα μας σε περιόδους στέρησης τροφής:
Τα πρώτα κιλά που χάνονται είναι υγρά, μέταλλα και ηλεκτρολύτες. Αν αυτό εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος αβιταμίνωσης που οδηγεί σε κόπωση, ατονία, ζαλάδες, υπόταση, πονοκεφάλους, τριχόπτωση, αφυδάτωση, γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία και ανωμαλίες της περιόδου.
Η απότομη μείωση βάρους έχει και άμεση επίπτωση στην εικόνα του σώματός σου. Δυστυχώς, μαζί με την απώλεια υγρών, έχουμε και απώλεια μυϊκού ιστού, πράγμα που σημαίνει χαλάρωση του σώματος, κακή αισθητική εικόνα και το «κόλλημα» της ζυγαριάς στα ίδια κιλά. Ο μυϊκός ιστός ρυθμίζει σε ένα σημαντικό ποσοστό το μεταβολισμό και τις καύσεις μας. Έτσι, η αυξημένη απώλεια μυϊκού ιστού (περίπου το 1/3 των κιλών) οδηγεί στην επιβράδυνση του βασικού μεταβολισμού. Οπότε, είναι σχεδόν βέβαιη η επαναπρόσληψη του βάρους που έχουμε χάσει μετά την επιστροφή μας σε κανονικό τρόπο διατροφής.
Όχι λοιπόν στο γρήγορο χάσιμο κιλών. Είναι προτιμότερο να χάνεις αργά και σταθερά, μέχρι ένα κιλό την εβδομάδα, και να χάνεις λίπος, το οποίο δεν το δείχνει η ζυγαριά, αλλά το καταλαβαίνεις βλέποντας την αλλαγή όταν φοράς τα ρούχα σου, από το να χάνεις εφτά και οχτώ κιλά σε δύο εβδομάδες, αλλά το σώμα σου να κρεμάσει και ο μεταβολισμός σου να μπλοκάρει.
Μαρία ΣκούραΔιατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης
Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής