Ορθορεξία
Ορθορεξία: σε όλα χρειάζεται ισορροπία
Μαρία Σκούρα
Στην εφηβεία η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική και βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του σώματος. Ο υγιεινός τρόπος διατροφής έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όλους. Το πώς επιλέγει όμως, κανείς να τρώει υγιεινές τροφές μπορεί να έχει και αρνητική έννοια. Η εμμονή για τα υγιεινά φαγητά και η απώλεια του μέτρου και της ισορροπίας μπορεί να οδηγήσουν σε μια διατροφική διαταραχή που ονομάζεται «Ορθορεξία». Όπως και σε άλλες διατροφικές διαταραχές, στην ηλικία της εφηβείας, τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ορθορεξία.
Η ορθορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό και την επιλογή ‘υγιεινών’ τροφίμων. Συνήθως αποφεύγονται τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά ή συντηρητικά, ζωικά τρόφιμα ή συστατικά που θεωρούνται ανθυγιεινά. Με αυτή τη διατροφική συμπεριφορά περιορίζεται η ποικιλία των τροφών που καταναλώνονται και μπορεί να προκληθούν διατροφικές ελλείψεις ή υποσιτισμός. Σαν διαταραχή η ορθορεξία πρωτοεμφανίστηκε τα τελευταία 15 χρόνια, γι’ αυτό και οι επιστημονικές μελέτες που ασχολούνται με αυτό το θέμα είναι σχετικά λίγες.
Η ορθορεξία μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη διαταραχή όπως η ψυχογενής ανορεξία, αλλά με διαφορετικό κίνητρο. Μία έφηβη που πάσχει από ψυχογενή ανορεξία θέλει να χάνει βάρος συνεχώς, ενώ μία έφηβη που πάσχει από ορθορεξία θέλει να έχει ωραίο σώμα και φυσιολογικό βάρος με έναν αυστηρό και απόλυτο τρόπο όμως.
Επιπλέον, η υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό και τα γεύματα, και η εμμονή με τα «υγιεινά» δημιουργεί στρες και αρκετές φορές ένα κορίτσι, ακόμα και σε περιπτώσεις έντονης πείνας, προτιμά να μείνει νηστικό αν δε βρει τις τροφές που θεωρεί κατάλληλες. Αυτές οι τροφές συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τρόφιμα βιολογικής προέλευσης, πολλές φορές ωμά, χωρίς αλάτι και ζάχαρη, χωρίς συντηρητικά και κυρίως φυτικής προέλευσης. Επίσης, ένα άτομο που πάσχει από ορθορεξία δίνει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία (π.χ. πλύσιμο), την επεξεργασία και το μαγείρεμα του φαγητού που θα καταναλώσει. Όπως αντιλαμβάνεσαι, οι κοινωνικές εκδηλώσεις και το φαγητό έξω με φίλους για ένα κορίτσι με ορθορεξία μπορεί να γίνει απαγορευτικό, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση.
Να θυμάσαι ότι σε όλες τις καθημερινές σου συνήθειες, όπως είναι το φαγητό, χρειάζεται ισορροπία και μέτρο. Τίποτα δεν αποκλείεται από τη διατροφή μας, αρκεί το κάθε τρόφιμο να καταναλώνεται ανάλογα με τη διατροφική του αξία. Δηλαδή, τα υγιεινά (φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, ψάρι, κρέας, ξηροί καρποί κα.) περισσότερο και τα ανθυγιεινά ( γλυκά, τσίπς, κρουασάν, μπισκότα κτλ. ) λιγότερο, όχι όμως καθόλου.
Μαρία ΣκούραΔιατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης
Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής