Puberty icon

ΕΦΗΒΕΙΑ

Ακολουθώ σωστή διατροφή

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο

Ο  φίλος μας, το ελαιόλαδο

Μαρία Σκούρα

Στην εφηβική ηλικία αποκτάς σιγά σιγά συνήθειες και γνώσεις που μπορεί να συνοδεύουν και την ενήλικη ζωή σου. Όσο πιο καλές είναι οι διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσεις, τόσο πιο πολύ θα συνεισφέρεις στην υγεία σου.

Μια καλή συνήθεια αποτελεί και η χρήση του ελαιόλαδου στη διατροφή μας. Ο Σόλων περιγράφει την ελιά ως «μέγιστον αγαθόν προς πάσαν του βίου θεραπεία».

Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής  με πολλά οφέλη για τον  οργανισμό σου.  Η θρεπτική, διατροφική και βιολογική του αξία, του δίνει μία θέση στα 10 ωφελιμότερα είδη διατροφής. Είναι πλούσιο σε πολύτιμες ουσίες και βιταμίνες και προστατεύει τον οργανισμό σαν ασπίδα.

Έχεις πολλούς λόγους να το καταναλώνεις καθημερινά στη διατροφή σου, αφού έχει αποδειχτεί ότι:

Συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στους νέους οργανισμούς, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Μπορεί να προστατεύσει το στομάχι σου και όλο το πεπτικό σύστημα, αφού μειώνει τον κίνδυνο  στομαχικού έλκους και γαστρίτιδας.

Εξαιτίας της δράσης της βιταμίνης Ε, προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και χαρίζει λαμπερό δέρμα.

Συντελεί στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, γιατί περιέχει θρεπτικά συστατικά, (όπως σκουαλένιο), τα οποία μεταφέρονται και απορροφώνται από το δέρμα.

Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου γενικά, αφού προστατεύει τα κύτταρα και το DNA σου από τυχόν αλλοιώσεις.

 Tips  για τη χρήση του

Καλό θα ήταν να αποτελεί τη βασική πηγή λίπους σε κάθε σου πιάτο.

Είναι εξαιρετικό για μαγείρεμα αφού είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν οξειδώνεται.

Ωμό στις σαλάτες σου και στο ψωμί, δίνει πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία όταν συνδυαστούν με αντιοξειδωτικά των λαχανικών, (π.χ.  βιταμίνη C από τα λαχανικά της σαλάτας και βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο)  δρουν πιο αποτελεσματικά ενάντια στην φθορά των κυττάρων μας.

Στις σάλτσες από φρέσκια ντομάτα, γιαούρτι (τζατζίκι), σκορδαλιά, ακόμα και στη σπιτική μαγιονέζα.

Μαρία Σκούρα

Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης

Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ