Εφηβεία
Εφηβεία – 10 λόγοι για να μην κάνετε μόνοι σας δίαιτα
Μαρία Σκούρα
Η εφηβεία είναι μια περίοδος που πραγματοποιούνται πολλές αλλαγές στο σώμα σου και οι όποιες παρεμβάσεις – αλλαγές στο τρόπο διατροφής, πρέπει να γίνονται προσεκτικά και ακολουθώντας τις συμβουλές ειδικού. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι, και κυρίως κορίτσια, ξεκινούν από μόνοι τους να αλλάζουν τη διατροφή τους με κύριο στόχο την απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία, αυξάνεται το ποσοστό των κοριτσιών που κάνουν δίαιτα: από 17,1% στην ηλικία των 11 ετών, σε 22,7% στην ηλικία των 13 ετών και σε 27,7% στην ηλικία των 15 ετών. Το ανησυχητικό είναι ότι συνήθως, τα κορίτσια στην ηλικία σου επιλέγουν στερητικού τύπου δίαιτες για γρήγορο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους.
Παρακάτω θα βρεις πολλούς σοβαρούς λόγους για να μην κάνεις μόνη σου δίαιτα:
- Μπορεί να περιορίσεις την ανάπτυξή σου αν δεν είναι σωστά σχεδιασμένο το πρόγραμμα διατροφής σου.
- Υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν ελλείψεις σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που χρειάζεσαι.
- Μπορεί να αποδυναμωθεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να αρρωσταίνεις πιο συχνά.
- Αν παραλείπεις γεύματα, με σκοπό να χάσεις βάρος, το μόνο που καταφέρνεις είναι να μειώνεις τον μεταβολισμό σου.
- Με ένα χαμηλό μεταβολισμό ευνοείται η αποθήκευση του λίπους στο σώμα.
- Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν το δέρμα και τα μαλλιά σου, κι έτσι μπορεί να φαίνονται θαμπά και τα νύχια σου μπορεί να γίνουν εύθραυστα.
- Όταν χάνεις απότομα βάρος, χάνειςκαι μύες μαζί. Όταν χάνεις μύες, χάνεις λίγο από τον μεταβολισμό σου και αυξάνεις το λίπος στον οργανισμό σου.
- Την περίοδο της δίαιτας, ιδίως αν είναι στερητικού τύπου, αισθάνεσαι χάλια ψυχολογικά και από άποψη διάθεσης και πεινασμένη όλη την ώρα.
- Όταν θα αρχίσεις να τρως όπως πριν από τη δίαιτα , υπάρχει κίνδυνος να ξαναπάρεις το χαμένο βάρος εύκολα, αφού θα έχει μειωθεί ο μεταβολισμός σου.
- Αν στερείσαι το φαγητό για πολύ καιρό θα καταλήξεις με συχνούς εκνευρισμούς, αίσθημα κατάθλιψης και χαμηλότερη αυτοπεποίθηση.
Ένα πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να είναι σωστά δομημένο ώστε να εξασφαλίζει σωστή θρέψη για το άτομο που το εφαρμόζει. Γι ΄αυτό, μόνο ένας ειδικός επιστήμονας διαιτολόγος μπορεί να το σχεδιάσει, και πάντα με γνώμονα τις ανάγκες του ατόμου ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του.
Μαρία ΣκούραΔιατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης
Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής