Puberty icon

ΕΦΗΒΕΙΑ

Ενημερώνομαι για τις ασθένειες

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Σακχαρώδης Διαβήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης

Η εφηβεία είναι η ηλικία που αποκτάς σιγά – σιγά το δικαίωμα να γνωρίζεις και να διαχειρίζεσαι τα θέματα που αφορούν στην υγεία σου.

Quotation mark

Είναι σημαντικό να αναζητάς έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση και γνώσεις γύρω από διάφορα θέματα υγείας που μπορεί να σε αφορούν.

Quotation mark

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της

Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία στον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και δεν ακολουθούνται οι ιατρικές συμβουλές. Κάποιες σοβαρές επιπλοκές μπορεί να είναι η καρδιαγγειακή νόσος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς του ματιού με συνέπεια σημαντικά προβλήματα όρασης, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία στο αρσενικό φύλο κα.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1

Νεανικός διαβήτης ή ινσουλινοεξαρτώμενος. Είναι ο τύπος του διαβήτη που μπορεί να εμφανιστεί από την παιδική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη παίζουν οι συχνές μετρήσεις των επιπέδων του σακχάρου και η χορήγηση ινσουλίνης, όταν χρειάζεται, για να διατηρούνται τα επίπεδά του σταθερά. Όταν όμως υπάρχει μια ισορροπημένη και προσεκτική διατροφή είναι πολύ θετικό, διότι βοηθάει τους εφήβους που πάσχουν να διατηρούν τα επίπεδα της γλυκόζης ρυθμισμένα και αυτό σίγουρα απαλλάσσει την καθημερινότητα τους από τις θεραπευτικές διαδικασίες που ρυθμίζουν τα όρια του σακχάρου.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της (φαινόμενο που ονομάζεται ινσουλινοαντοχή). Στα πρώτα στάδια της νόσου, η ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι η κύρια διαταραχή, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα είναι αυξημένα. Ο κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες μπορεί να είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Στον διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών είναι μικρότερη.

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς, με στόχο την απώλεια βάρους, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την υγιεινή διατροφή. Εάν κριθεί απαραίτητο, χρησιμοποιούνται αντιδιαβητικά φάρμακα. Στην περίπτωση που η θεραπεία αποτύχει, κρίνεται σκόπιμη η χορήγηση ινσουλίνης για τον έλεγχο και αυτών των περιπτώσεων.

Διαβήτης της κύησης

Μοιάζει με το διαβήτη τύπου 2 ως προς το ότι χαρακτηρίζεται από ταυτόχρονη ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης και μειωμένη ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, με την διαφορά ότι εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν το διαβήτη της κύησης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλεί κάποιες αλλαγές στην καθημερινή ζωή ενός εφήβου και στις υποχρεώσεις του, καθώς χρειάζεται να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση και η κατάλληλη αγωγή κάθε φορά. Ωστόσο, αυτό συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός ώριμου και υπεύθυνου χαρακτήρα από μικρή ηλικία και αποτελεί μεγάλο προσόν. Να θυμάσαι όμως, ότι είναι στο χέρι σου να διατηρήσεις ρυθμισμένα τα επίπεδα του σακχάρου μόνιμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητά σου, απλά ακολουθώντας ένα οργανωμένο και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Με τη συνεργασία:

Χρέλια Κλεοπάτρα, Ειδικευόμενη  Ιατρός, Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ.Ν. "ΑΤΤΙΚΟΝ', Επιστ. Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

 Άρτεμις Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ»  Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ