Λοιμώδης Μονοπυρήνωση
Στην εφηβεία ξυπνάει το ενδιαφέρον για τα αγόρια και το φλερτ. Στην εφηβική ηλικία έχεις την τάση να ενθουσιάζεσαι εύκολα, ενώ απογοητεύεσαι γρήγορα, με αποτέλεσμα οι ρομαντικές σου σχέσεις να είναι πιο συχνές και μικρότερης διάρκειας. Είναι σημαντικό για ένα κορίτσι της ηλικίας σου, να γνωρίζει λίγα πράγματα για την λεγόμενη «ασθένεια του φιλιού», όπως αλλιώς ονομάζεται η λοιμώδης μονοπυρήνωση.
Είναι μια συχνή νόσος στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, γιατί ο ιός μεταδίδεται μέσω επαφής με τις στοματικές εκκρίσεις από το σάλιο των ανθρώπων που πάσχουν. Επίσης, αν και σπάνια, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος. Ο ιός αυτός (Epstein-Barr), ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών, παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό για κάποιο διάστημα και ενεργοποιείται στη συνέχεια προκαλώντας σοβαρή νόσο. Ο ασθενής με λοιμώδη μονοπυρήνωση μπορεί να μολύνει και άλλα άτομα πριν εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα.
Πώς εκδηλώνεται η λοιμώδης μονοπυρήνωση;
Μετά την επαφή με τον ιό θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα σε 4-6 εβδομάδες.
Οι έφηβοι με λοιμώδη μονοπυρήνωση παραπονιούνται ότι αισθάνονται έντονα κουρασμένοι, έχουν μειωμένη όρεξη και αδυναμία. Επιπλέον, έχουν πυρετό (38-39), πόνο στο φάρυγγα, ναυτία και έμετο, πόνο στους μύες, πρήξιμο των λεμφαδένων, κόπωση, υπνηλία, διόγκωση του ήπατος (συκώτι) εσωτερικά στον οργανισμό και του σπλήνα και σπάνια εξάνθημα στα χέρια και στον κορμό. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν επίσης, πόνος στον θώρακα, ίκτερος, ταχυκαρδία, δύσπνοια και δυσκαμψία στον αυχένα. Η διόγκωση των αμυγδαλών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να ροχαλίζει. Τα συμπτώματα διαρκούν 2-4 εβδομάδες, ενώ η κόπωση και η αδυναμία συγκέντρωσης μπορεί να διαρκέσουν για κάποιους μήνες.
Πως θεραπεύεται;
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση δεν απαιτεί ειδική θεραπεία, είναι αυτοθεραπευόμενη νόσος (δηλαδή δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία ή αντιβιοτικά), όπως και οι περισσότερες ιώσεις σε ασθενείς με επαρκή άμυνα του οργανισμού. Για 2 εβδομάδες συνιστάται ξεκούραση προκειμένου να αποφευχθούν κακώσεις στην κοιλιακή χώρα, λόγω της διόγκωσης του ήπατος και για να μην υποτροπιάσει η νόσος. Επίσης, καλή ενυδάτωση του εφήβου και παρακολούθηση του ασθενούς με επανεξέταση, καθώς και επανάληψη των εργαστηριακών εξετάσεων. Αντιβιοτικά δίνονται μόνο σε περίπτωση επιμόλυνσης από μικρόβια και όταν υπάρχει μειωμένη άμυνα του οργανισμού.
Πως προλαμβάνεται;
Η πρόληψη που συνιστάται είναι η αποφυγή του φιλιού, η αποφυγή χρήσης κοινών καθημερινών σκευών (ποτήρια, πιάτα ή μαχαιροπήρουνα) και μοίρασμα του ίδιου μπουκαλιού νερού, από άλλους εφήβους που πρόσφατα νόσησαν για να αποφευχθεί η μετάδοση του σάλιου.
Με τη συνεργασία:Άρτεμις Τσίτσικα
Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ» Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής